Ingen felles bønn mellom pave og patriark

Tbilisi - KI (KAP) - Ved pavens 28 timer lange besøk i Georgias hovedstad Tbilisi den 8./9. november skal han treffe overhodet for den georgisk-ortodokse kirken, katholikos-patriark Elias (Ilja) II, men det blir ingen felles bønn. Det ble i forrige uke gjort kjent av patriarkatet i den georgisk-ortodokse kirken. Som årsak angis de ennå ikke overvunne dogmatiske forskjellene mellom de to kirkene.

Den georgisk-ortodokse erkebiskopen Jobi Akiashvili, som er innflytelsesrik i patriarkatet, sier til det sveitsiske katolske nyhetsbyrået KIPA at hans kirke vil motta paven med sin tradisjonelle gjestfrihet, men som en statsleder, da han jo er statsoverhode for Vatikanet. Paven vil mandag 8. november først motta patriark Elias II og medlemmene av Den hellige synode i den georgisk-ortodokse kirke. Deretter begir paven og patriarken seg til den historiske patriarkalkatedralen i Mzcheta. Der vil de sammen tenne lys, men ikke be noen offentlig bønn sammen, sier erkebiskop Akiashvili.

Pavens offisielle program for tirsdag 9. november inneholder en friluftsmesse, deretter en høflighetsvisitt til setet for landets president Eduard Sjevardnadse og et møte med representanter for kultur og vitenskap. Til friluftsmessen ventes mer enn 20.000 troende. Til sammen bor det 50.000 katolikker i Georgia, de fleste tilhører den armenske ritus.

Reisen til Georgia er etter besøket i Romania pavens andre besøk i et ortodokst land. I økumenisk forstand vil det imidlertid ikke være noe gjennombrudd, slik som besøkt i Bucuresti i mai i år var. Der var høydepunktet i besøket da paven som æresgjest deltok i den ortodokse liturgien (messen) på Piata Unirii. I en appell til patriark Teoctist og de 35 medlemmene av Den hellige synode oppfordret paven til en gjenopprettelse av den synlige enhet i Kirken. Patriark Teoctist deltok på sin side i pavemessen i Bucuresti, hvor de høyeste representantene for de to søsterkirkene også ba sammen.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 19.10.1999, sist endret 19.10.1999 - 14:38