PLO mot moske i Nasaret

Jerusalem - KI (KAP) - I striden om byggingen av en moske i Nasaret har PLO entydig gått mot prosjektet. Avisen Al-Sinara meldte i helgen at PLO-formann Yassir Arafats stedfortreder, Abu Mahsen, har hatt samtaler med representanter for den islamske bevegelsen i Nord-Israel for å hindre byggingen av moskeen. Høye palestinske tjenestemenn bekrefter samtidig overfor avisen Ha'aretz at president Arafat, Jordan og Egypt har utøvd press på den islamske bevegelsen for at ikke PLOs forhold til Vatikanet skal bli skadelidende. Pave Johannes Paul II vil i mars besøke de bibelske stedene i Det hellige Land.

Den alvorlige uroen i påsken og presseoppslag i hele verden om byggingen av en teltmoske på den omstridte plassen foran Bebudelseskirken i Nasaret har tilføyd muslimenes anseelse og den palestinske saken «alvorlige skader», heter det i PLO-kretser. En av lederne for islamistene i Nord-Israel, Scheich Chatib, bekrefter at det hadde funnet sted et møte med Arafats stedfortreder, men han dementerte at han skal ha blitt oppfordret av PLO til å gi avkall på byggingen av en moske. Islamistlederen i Nasaret, Salman Abu Ahmed, uttaler at han er «overrasket» over meldingen om at Arafat skal være motstander av byggingen. En aktivist i teltmoskeen beskylder PLO for «innblanding i indre anliggender». Allerede under de blodige sammenstøtene i Nasaret i påsken utøvde representanter for de palestinske selvstyremyndighetene «modererende» innflytelse på islamistene.

I henhold til et «kompromiss» som er vedtatt av den israelske regjeringen, skal teltmoskeen rives innen 8. november. Umiddelbart deretter skal det legges ned en grunnstein for en «liten moske». Men byggingen av det islamske gudshuset skal ikke påbegynnes før i år 2001, slik at plassen kan brukes til parkeringsplass for tilstrømmende pilegrimer under Det hellige år 2000.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 02.11.1999, sist endret 02.11.1999 - 12:46