Katolikker fortsatt utelukket fra tronfølgen

London - KI (KAP/CWN) - Katolikker kan heller ikke i fremtiden bestige den britiske tronen eller gifte seg med en regjerende monark på de britiske øyer. I et brev til et konservativt medlem av det nye skotske parlamentet som nå er blitt kjent, utelukker statsminister Tony Blair noen endring av lovbestemmelsene fra 1701. En endring ville være teknisk ytterst vanskelig, fordi utallige andre lover som bygger på denne, da måtte endres, argumenterer Blair. I tillegg måtte ca 15 stater i Commonwealth, hvor den britiske dronningen fortsatt er statsoverhode, også endre sine lover.

Denne «Act of Settlement» fra 1701 slår fast at alle personer som «har fellesskap med Den hellige Stol og Kirken i Roma, bekjenner seg til den papistiske religion eller gifter seg med en papist» utelukkes fra tronfølgen. Det er bare katolikker som rammes - tronfølgeren kan gifte seg med medlemmer av alle andre kristne kirker eller andre trossamfunn. Det skotske parlamentsmedlemmet Lord James Douglas-Hamilton argumenterte i sitt spørsmål til statsministeren med at det ikke er forenlig med det multi-etniske og multi-religiøse britiske samfunnet at noen blir utelukket fra tronfølgen bare fordi vedkommende gifter seg med en katolikk.

Et katolsk parlamentsmedlem, statsråden for Skottland, John Reid, støtter statsministeren, og sier at parlamentet burde bruke tiden på viktigere spørsmål enn å forandre enn 300 år gammel lov. Tony Blairs kone og tre barn er katolikker, og han går selv hver søndag til messe sammen med familien.

Kathpress og Catholic World News 2. - 5. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 10.11.1999, sist endret 10.11.1999 - 20:58