Konsilteologen Edward Schillebeeckx 85 år

Den Haag - KI (KAP) - Edward Schillebeeckx, en av samtidens mest betydelige katolske teologer, fylte fredag 85 år. Han ble født i Antwerpen i Belgia i 1914 og trådte som 20-åring inn i dominikanerordenen. Sju år senere ble han presteviet og begynte snart å undervise som dogmatiker i nederlandske Leuven (Luik/Löwen). Etter Andre verdenskrig underviste han i Paris sammen med dominikanerne Yves Congar og Marie-Domenique Chenu, som preget hans tenkning i avgjørende grad.

I 1958 overtok han professorstolen i dogmatikk og teologihistorie ved det katolske universitetet i Nijmegen i Nederland. Der underviste han til han gikk av med pensjon i 1983. I denne tiden var han lenge en innflytelsesrik rådgiver for de nederlandske biskopene, og var en betydelig bidragsyter til «Den hollandske katekisme». Som rådgiver ved Det annet Vatikankonsil hadde han betydelig innflytelse på sentrale dokumenter.

I sitt arbeid tok dogmatikeren Schillebeeckx utgangspunkt i det moderne menneskets erfaringer og konfronterte disse med evangeliet. Etter konsilet hadde han tre formelle konflikter med den romerske kongregasjonen for Troslæren. I 1968 handlet det om «uklarheter» om Marias biologiske jomfruelighet, læren om arvesynden og eukaristiforståelsen. Saken mot ham ble innstilt etter at han ble forsvart av de nederlandske biskopene og av Karl Rahner.

I 1979 utviklet det seg en kontrovers om kristologiske spørsmål, som også endte med at saken ble henlagt. I 1986 avviste Troslærekongregasjonen Schillebeeckxs oppfatning at i unntakstilfeller kan også legfolk lede eukaristifeiringen. I 1989 kom det meldinger om nye undersøkelser av hans skrifter. I 1994 sa han om seg selv at han er en «lykkelig teolog, som står i lojal opposisjon til Den katolske kirke».

Utallige av Schillebeeckxs verker regnes som teologiske standardverker. En bibliografi som kom i 1997 og omfatter hans verker mellom 1936 og 1996, inneholder 1.069 publikasjoner, monografier, leksikonartikler og anmeldelser over hele verden. Til hans 75-årsdag i 1989 ble det ved universitetet i Nijmegen grunnlagt en «Edward Schillebeeckx-stiftelse».

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 17.11.1999, sist endret 07.12.2017 - 10:16