Paven tilbyr de ortodokse flere forsoningsskritt

Vatikanet/Istanbul - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II har tilbudt de ortodokse flere forsoningsskritt fra Den katolske kirkes side. I et budskap til overhodet for de ortodokse i verden, patriark Bartholomaios I av Konstantinopel, i anledning festen for den hellige Andreas på fredag, understreket paven viljen til dialog og til broderlige forbindelser mellom kirkene. Målet må være å komme frem til full enhet mellom kirkene.

I anledning det kommende årtusenskiftet blir kravet om kristen enhet enda mer inntrengende, erklærte paven i budskapet. Den katolske kirke er "beredt til å benytte alle sine muligheter til å bilegge hindringer, støtte dialogen og delta i alle initiativ som bringer oss i retning av full enhet i tro og vitnesbyrd".

Paven takket den økumeniske patriarken for at han sender utsendinger til viktige hendelser i Den katolske kirkes liv, som åpningen av den hellige dør i den romerske basilikaen St. Paulus utenfor murene den 18. januar 2000.

Den som paven ga i oppdrag å overbringe budskapet, var presidenten i Det pavelige enhetsrådet, kardinal Edward Cassidy, som var i Istanbul i spissen for en vatikansk delegasjon til Andreasfesten i Istanbul. I Georgskatedralen i Fanar i Istanbul celebrerte patriark Bartholomaios I tirsdag den høytidelige liturgien på Andreasfesten, patronatsfesten for kirken i Konstantinopel. Vatikan-delegasjonen deltok, og kardinal Cassidy leste pavens budskap. Til delegasjonen hørte også den apostoliske nuntius i Ankara, erkebiskop Luigi Conti, sekretæren for enhetsrådet, biskop Walter Kaspar, og andre vatikanske spesialister på økumenikk.

Bysantinsk tradisjon ærer Andreas som "protokletos", den første disippelen som ble kalt av Jesus. Evangeliet forteller at Andreas og Johannes var disipler av Johannes Døperen før de ble kalt av Jesus. Det var Andreas som gikk til sin bror Simon Peter og sa til ham: "Vi har funnet Messias".

Kathpress og Zenit 30. november 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 07.12.1999, sist endret 07.12.1999 - 13:51