Kristent fredsopprop til jøder og muslimer

Jerusalem - KI (KAP) - De kristne patriarkene og kirkelederne i Jerusalem har for første gang skrevet et felles fredsopprop til jøder og muslimer. Årtusenskiftet maner til bot, forsoning og ny bevissthet om Guds ord, heter det i en erklæring i anledning åpningen av Millenniumsfeiringen i Betlehem lørdag.

I oppropet krever kirkelederne på nytt en "særstatus" for Jerusalem som garanterer alle kirker og trossamfunn deres historiske rettigheter. Begge folkene - jøder og arabere - og alle tre religionene i byen - jøder, kristne og muslimer - må få de samme rettigheter og plikter. Det har vært Guds vilje at de kristne som bor i Det hellige Land og hele Midtøsten er i mindretall, men de er en del av samfunnet og må bidra til å skape et verdig liv for alle.

Kirkelederne vender seg spesielt til sine "brødre" muslimene i hele Midtøsten, og sier at Gud ønsker at de to religionene kristendom og islam respekterer hverandre fullt ut og akter på de andres følelser. De hilser også det jødiske folk, "som vi i dag kjemper sammen med på veien til rettferdighet og fred". Kristne, jøder og muslimer deler Abrahams og profetenes tro, heter det i erklæringen.

Patriarkene og biskopene bekjenner at kirkene ikke har ivaretatt Kristi oppfordring til enhet. Nettopp ved årtusenskiftet ser verden mot Det hellige Land og de kristne som lever der for i dem å finne et speilbilde av urkirken.

Kathpress 4. desember 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 07.12.1999, sist endret 07.12.1999 - 13:51