Millenniumsfeiringen i Betlehem åpnet

Jerusalem - KI (KAP) - Palestinernes president Yassir Arafat og ledende representanter for de kristne kirkene i Det hellige Land åpnet lørdag offisielt millenniumsfeiringen i Det hellige Land i Betlehem. I nærvær av flere tusen gjester tente Arafat og den latinske patriarken Michel Sabbah lysene på flere juletrær på den sentrale plassen foran Jesu fødselskirke. Til feiringen i Jesu fødeby, som vil foregå i hele år 2000, ventes utallige internasjonale kunstnere og kor. Også pave Johannes Paul II vil besøke kristenhetens hellige steder neste vår.

Først var patriarker, erkebiskoper og biskoper fra alle de 13 kristne kirkene som er representert i Jerusalem, for første gang samlet til felles bønn. Ved middagstid avduket Arafat et steinmonument foran rådhuset i den selvstyrte palestinske byen som symbolsk åpningsgest. Opptakten til millenniumsfeiringen sto også i den palestinske uavhengighetens tegn. På en stor transparent som var hengt opp over plassen ble det krevd opprettelsen av en palestinsk stat under ledelse av Arafat og med Jerusalem som hovedstad.

Arafats sekretær Tajeb Abdel Rachim erklærte på hans vegne at feiringen er en "frihetens og uavhengighetens gest" for alle som mangler frihet. "Palestina er nå beredt til å slutte seg til verdens nasjoner". Abdel Rachim kritiserte at Israel har gjort oppbyggingsarbeidene mye vanskeligere gjennom de hyppige avsperringer av byen. Han takket derimot pave Johannes Paul II, som har fulgt med på forberedelsene og støttet dem. Landene i Den europeiske union, USA og Japan har investert til sammen 1 ½ milliarder kroner i prosjekter i Betlehem.

Kathpress 4. og 5. desember 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 07.12.1999, sist endret 07.12.1999 - 13:51