70.000 unga kristna inväntar millenniet i Warszawa

70.000 kristna ungdomar beräknas samlas i Polens huvudstad Warszawa för att vänta in det nya millenniet på ett möte som arrangeras av det franska ekumeniska klostret Taizé 28 december till 1 januari. "Vårt mål är att hjälpa de unga att hoppas, för utan hopp har man inga krafter. De måste förstå att de inte är ensamma," förklarade broder Emile för pressen. Han är en av bröderna i detta ekumeniska kloster som grundades av broder Roger 1940 under andra världskriget för att sträva efter enhet i ett Europa som splittrats av två världskrig.

Unga katoliker, protestanter och ortodoxer kommer att tas om hand av olika församlingar i Warszawa och får sova hemma hos församlingsmedlemmarna. "Vi öppnar vårt hjärta och våra dörrar på vid gavel för dem", sade kardinal Jozef Glemp som leder Polens katolska kyrka och är ärkebiskop av Warszawa. Detta är det 22:a årliga ungdomsmötet som organiseras av Taizé. Deltagarna komer att be tillsammans och samlas i olika diskussionsgrupper. "Vi vill befria dem från föreställningen att man inte kan göra något åt hur världen ser ut", säger broder Emile.  

Taizé har en välgjord och detaljerad hemsida på svenska på adressen www.taize.fr.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-12-11

av Webmaster publisert 12.12.1999, sist endret 12.12.1999 - 00:42