Paven innvier Det sixtinxke kapell

På lördagen invigde Johannes Paulus II det sixtinska kapellet, som nu äntligen är färdigrenoverat efter 20 års arbeten. Det väckte stor uppmärksamhet när man för flera år sedan rengjorde Michelangelos fresker och hans framställning av yttersta domen, men sedan har arbetet fortsatt. Det som nu är färdigrenoverat är 1400-talsmålningarna på sixtinska kapellets väggar med målningar av konstnärer som Sandro Botticelli och Domenico Ghirlandaio. Sixtinska kapellet är den plats där kardinalerna samlas efter en påves död för att välja hans efterträdare. Johannes Paulus II valdes här 16 oktober 1978.

Påvens program präglas alltmer av den annalkande julen. Tredje söndagen i advent slår påven upp sitt fönster mot Petersplatsen som vanligt i samband med middagsbönen Angelus. Den här gången kommer han att se ut över en stor skara barn, för liksom varje år strax före jul skall han välsigna de jesusbarn i plat, trä eller keramik som barnen har med sig och som skall placeras i julkrubborna i hemmen.  På julnatten inviger sedan Johannes Paulus II jubelåret genom att öppna den heliga porten i Peterskyrkan.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/99-12-11

av Webmaster publisert 12.12.1999, sist endret 12.12.1999 - 00:42