Katolsk katedral i Moskva nyvigslet

Moskva - KI (KAP/Zenit/CWN) - Lørdag ble den katolske Maria Immaculata-kirken i Moskva høytidelig nyvigslet og samtidig hevet til rang av katedral av kardinalstatssekretær Angelo Sodano som pavelig legat. Ved festmessen deltok kardinaler og biskoper fra 13 land sammen med mange prester og troende fra hele Russland. Kardinal Sodano sa at pave Johannes Paul II er nært knyttet til situasjonen for Den katolske kirke i Russland. Den apostoliske administrator for den nordlige delen av europeisk Russland, erkebiskop Tadeusz Kondrusiewicz, sa at de russiske katolikkene lenge har ønsket et pavebesøk til sitt land. Samtidig understreket han at historien til Maria Immaculata-katedralen gjenspeiler skjebnen til de fleste gudshus av alle konfesjoner i Russland.

Den nygotiske katedralen ble bygd i 1911 som sognekirke for de polskspråklige katolikkene i Moskva på en tid da Polen var en del av det russiske imperiet. Byggetillatelsen var gitt i 1894 under forutsetning av at kirken ikke ble bygd nær byens sentrum eller i nærheten av viktige ortodokse kirker. Kirken ble konfiskert av sovjetiske myndigheter i 1936. I den stalinistiske tiden var kirken stengt, sekularisert og gjort om av de kommunistiske myndighetene til et fireetasjers bygg med produksjonslokaler på bakkeplan og tre etasjer med kontorer.

I 1993 ble bygningen levert tilbake og i 1996 definitivt frigitt. En betingelse for tilbakeleveringen var en rekonstruksjon tilbake til originalen og at gatefasaden skulle være ferdigstilt til slutten av 1997 i forbindelse med Moskvas 850-årsjubileum. De siste to årene har gått med til å avslutte restaureringen innvendig. Blant de som har bidratt til arbeidet, er italienske, tyske og amerikanske katolikker. "Kristus, som for mer enn 60 år siden ble fordrevet fra denne plassen, vender høytidelig tilbake", sa Kondrusiewicz. Han sa at dette beviser at Kristus er "historiens Herre" og at konsekrasjonen også oppfyller løftet fra Fatima: "Mitt uplettede hjerte vil triumfere".

Maria Immaculata-kirken er for tiden den eneste i Moskva som tilhører en katolsk menighet. Samtidig skal den tjene som katedral for den apostoliske administratoren for den nordlige delen av Russland. Moskva-kirken Saint-Loius-de-France er den franske statens eiendom, og den var også som den eneste katolske kirken i Moskva åpen under det kommunistiske regimet. Peter-Paul-kirken, som en gang tilhørte den tyskspråklige menigheten, er ennå ikke levert tilbake fra staten.

Statssekretær Sodano møtte mandag overhodet for den russisk-ortodokse kirke, patriark Alexej II av Moskva. Møtet, som fant sted i Daniels-klosteret, patriarkens embetssete, varte i 40 minutter. Media i Moskva melder at samtalene blant annet dreide seg om felles feiringer mellom katolikker og ortodokse i jubileumsåret 2000. Det er ikke kjent om spørsmålet om et mulig toppmøte mellom pave Johannes Paul II og den russisk-ortodokse patriarken ble tatt opp. Et slikt møte har allerede vært planlagt to ganger, men blitt avlyst begge gangene.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 11.-13. desember 1999; o: pe

av Webmaster publisert 15.12.1999, sist endret 15.12.1999 - 11:05