Pavens reise utsatt

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - Pave Johannes Paul IIs planlagte reise til Irak er foreløpig utsatt på ubestemt tid. Dette opplyste Vatikanet fredag med henvisning til meldinger fra Bagdad. De irakiske myndighetene har meddelt det vatikanske statssekretariatet at de "unormale forholdene" i landet på grunn av handelsblokaden og flyforbudet ikke tillater noen passende planlegging av et pavebesøk i Ur i Kaldea, heter det i Vatikanets kommunike.

Paven har gjentatte ganger ytret ønske om å foreta en pilegrimsreise i Det hellige år i Frelseshistoriens spor. I denne sammenheng var det også planlagt et besøk i Abrahams fødested Ur, i dag al Muqayyar i Irak. Et besøk som Vatikanets planleggere avla i Bagdad for tre uker siden, var uten resultater.

Vestlige land som USA og Storbritannia har uttrykt betenkeligheter mot et pavebesøk i Irak, siden de frykter en oppvurdering av Iraks president Saddam Hussein og en oppmykning av FNs handelsblokade. Også irakiske intellektuelle har kritisert planene. Vatikanet har hele tiden understreket at det kun handler om en valfart, og at ingen politiske motiver må tolkes inn i reisen.

Den kaldeisk-katolske patriarken av Bagdad, Rafael Bidawid I, understreker at besøket ikke er avlyst, men bare utsatt av sikkerhetsgrunner. Hans land kunne ikke garantere for pavens sikkerhet og de planlagte foranstaltningene, sier patriarken. Han la til at "jubileumsåret er langt, og ennå står vi bare ved begynnelsen av millenniet". I Irak endrer situasjonen seg hver dag. Amerikanere og briter har kontroll over luftrommet, og for noen måneder siden ble området rundt Ur bombet. "Hva ville skje hvis sonene også ble bombardert under pavens besøk?" spør patriarken. Man ville naturligvis straks gi Irak skylden.

Patriarken mener at forbindelsene mellom Vatikanet og Irak er de aller beste. Irak vil føle seg beæret om de kan få hilse paven velkommen. "For oss alle, for kristne og muslimer, er paven en hellig person. Vi vil ikke vanhellige dette besøket fra en hellig mann gjennom et attentat fra en gal mann eller en fremmed makt", sier patriarken.

Vatikanets "utenriksminister", erkebiskop Jean Louis Tauran, sier at Bagdads avslag ikke rettes mot pavens person. Men omstendighetene gjør det åpenbart ikke mulig å arrangere en reise i verdige former. Med handelsblokade og flyforbud har landet tydeligvis ikke følt seg stand til å garantere et minimum av sikkerhet og logistikk, og avslaget har derfor kommet av respekt for paven. Men det må formodes at "paven vil få en ny invitasjon når forholdene har forbedret seg". Han tilføyde at USA og Storbritannia ikke har motsatt seg besøket, men har kommet med innvendinger. Avslaget er utelukkende kommet fra Irak.

Dette er tredje gang paven har måttet avlyse reiseplaner. I april og september 1994 ble planlagte reiser til henholdsvis Libanon og Sarajevo avlyst. I begge tilfellene skyldtes det sikkerhetsgrunner.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 9.-12. desember 1999; o: pe

av Webmaster publisert 17.12.1999, sist endret 17.12.1999 - 10:35