Taizé-møtet er Polens største økumeniske begivenhet

Warszawa - KI (KAP) - De kirkelige og kommunale myndighetene i den polske hovedstaden Warszawa innbyr til en stor europeisk økumenisk begivenhet ved begynnelsen av Det hellige år. For fra 28. desember er byen skueplass for Taizé-bevegelsens 22. europeiske ungdomsmøte, og 70.000 ungdommer fra hele Europa ventes dit.

Enorme telt i sentrum av Warszawa venter på de besøkende. Frem til 1. januar avløser samtaler og felles bønn hverandre. Daglig klokken 13.30 og 19 lyder Taizé-sanger i de fore store teltene på Agrycola-området og i Torwar-hallen. Om ettermiddagen tar samtalegruppene opp spørsmål til fordypelse i troen og søker veier til levd solidaritet med mennesker som lider.

Warszawas erkebiskop, kardinal Jozef Glemp, betegner Taizé-møtet som "den største økumeniske begivenhet i Polen på terskelen til år 2000". Det vil bli en stor opplevelse for byen Warszawa og for dens innbyggeres åndelige liv. Glemp vil selv delta i Taizé-kveldsbønnen den 29. desember.

2000 menigheter i Warszawa og omegn tar seg om formiddagen av ungdommene, som alle blir innkvartert privat. Glemp kalte i et brev som søndag ble lest i kirkene i erkebispedømmet Warszawa, Taizé-møtet som "en enestående anledning til å utveksle gaver mellom unge fra mange nasjoner, for verden trenger et slikt vitnesbyrd fra kristne som er kalt til å være jordens salt og verdens lys".

De katolske, ortodokse og protestantiske menighetene i Warszawa samarbeider om å ta imot de unge tilreisende. Pave Johannes Paul II, den russisk-ortodokse patriark Alexej, primas for den anglikanske kirke i England og erkebiskop av Canterbury, George Carey, og FNs generalsekretær Kofi Annan har sendt hilsener til møtet. "Mange av våre samtidige er dypt preget av vold, frykt for de kommende dagene eller av engstelige spørsmål om livets mening", minner paven om. Han sier at for de kristne må dette bety "mer enn noensinne å lidenskapelig og kraftfullt gi uttrykk for det håpet man lever på".

Prioren for det økumeniske fellesskapet i Taizé, Frère Roger Schutz fra Genève, har skrevet et brev til de unge med tittelen "Forbausede venner". Der oppfordrer han til gjennom å møte hverandre å overvinne de sårene som Europas folk har påført hverandre på grunn av hat.

Hundre busser fra alle deler av Europa og spesialtog fra Italia, Tyskland, Ungarn og nesten alle polske byer kommer til Warszawa om formiddagen den 28. desember. Det polske fjernsynet overfører kveldsbønnen den 30. desember kl 19 i en time lang sending over Eurovisjon.

Kathpress 22. desember 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 23.12.1999, sist endret 23.12.1999 - 23:07