Paven preger det 20. århundre

Warszawa - KI (KAP) - For de fleste polakker er pave Johannes Paul II det menneske som i det 20. århundre har hatt størst innflytelse på verdens skjebne. Den liberale avisen Gazeta Wyborcza har offentliggjort en meningsmåling hvor 1.100 mennesker ble spurt om hvilke personer og begivenheter som på godt og ondt har preget århundret.

77% satte den polske paven på førsteplass, mens Adolf Hitler kom på andreplass med 69%. Langt etter fulgte Josef Stalin med 35%, den polske fagforeningslederen og senere president Lech Walesa med 24% og den siste sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov med 21%. Andre som fikk stemmer, var Vladimir Lenin, Ronald Reagan, Winston Churchill, Mahatma Gandhi og Mao Zedong.

Den viktigste begivenheten var i følge 58% av de spurte valget av Karol Wojtyla til pave. 36% nevnte kommunismens fall og 28% begynnelsen på Den annen verdenskrig. For 14% var den første atombomben over Hiroshima århundrets viktigste begivenhet, mens 13% stemte på de første menneskene på månen. Som største trussel i det 20. århundret nevnte de spurte narkotika (49%), aids (47%) og krig (42%).

Kathpress 22. desember 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 23.12.1999, sist endret 23.12.1999 - 23:07