Fátima helligdommen innrømmer å ha hatt nazigull på 70- og 80-tallet

Lisboa - KI (CWN) - Lederen for Fátima-helligdommen i Portugal innrømmet denne uken at de på 1970- og 1980-tallet hadde vært i besittelse av det som en gang hadde vært nazigull, noe som ble meldt i et portugisisk ukeblad i mars. Msgr Luciano Guerra, rektor for helligdommen, sa tirsdag at de da hadde trodd at gullet hadde blitt kjøpt og sirkulert av Portugals statsbank. De fire gullbarrene med hakekors inngravert ble solgt mellom 1982 og 1986 for å finansiere byggearbeider.

Portugal var nøytral under Andre verdenskrig og handlet med både de allierte og Tyskland, og de aksepterte gull som betaling fra Tyskland. I 1944 sluttet Portugal å motta nazigull etter at de allierte ga beskjed om at Tyskland plyndret sentralbankene i landene de okkuperte.

Fátima-helligdommen selv har i sin 80-årige historie fra tid til annen hatt gullbarrer i banken. De har blitt laget av omsmeltet gull som pilegrimene har gitt som gaver. Men når slike gaver ble plassert i Portugals bank, kunne de også bli byttet ut med gullbarrer av samme vekt i stedet for å bli smeltet om.

Msgr Guerra sier at Fátima ikke hadde gjort noe galt ved å ha gullet i sin besittelse, men la til at hvis de fortsatt eier gullbarrene, skal de forsøke å oppspore gullets opprinnelse, og hvis det ikke lyktes, beholde det «som et minne om den fryktelige perioden i menneskehetens historie».

Pave Johannes Paul II vil lørdag besøke Fátima for å saligkåre to av de tre barna som fikk Mariaåpenbaringene i 1917.

Catholic World News 3. mai 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 09.05.2000, sist endret 09.05.2000 - 15:10