Spekulasjoner om ny erkebiskop av Glasgow

Glasgow - KI (Catholic Herald) - Etter kardinal Thomas Winnings plutselige død den 17. juni i år ventes det ikke at Roma vil utnevne en ny erkebiskop av Glasgow før en gang neste år. Men spekulasjonene om hvem som blir den nye erkebiskopen, har allerede startet. Det hevdes at det er tre skotske biskoper som er de fremste kandidatene.

Favoritt skal være biskop Mario Conti av Aberdeen (67), medlem av Vatikanets Råd for kristen enhet, som sannsynligvis vil fortsette kardinal Winnings sterke engasjement for livet og for familien. Biskop Joseph Devine av Motherwell (64), suffragan under Glasgow, er den lokale favoritten, mens den tredje biskopen som hyppig nevnes, er biskop Vincent Logan av Dunkeld (60), som ble bispeviet som 39-åring. Vatikanet ba nylig biskop Logan om å inspisere på Malta, og i Roma merket man seg hans effektivitet da Skottland ble et av de første landene som organiserte jubelårfeiringer.

En fjerde mulig kandidat er Msgr Gerard McKay, en kirkerettsekspert fra bispedømmet Argyll and the Isles, som i øyeblikket arbeider i Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsordningen i Vatikanet. Han har tittelen «forsvarer av ekteskapets bånd», som refererer til hans stilling i den komiteen i Vatikanet som har det siste ord når det gjelder annullering av ekteskap.

Biskop Mario Conti av Aberdeen er en stor Trondheims-venn og har besøkt byen flere ganger, senest med en gruppe pilegrimer under Olsok 1997. En pilegrimsgruppe fra Trondheim besøkte også ham og hans bispedømme Aberdeen i 1994. Han feirer sitt 25-årsjubileum som biskop den 3. mai neste år.

Catholic Herald 14. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
9. september 2001

av Webmaster publisert 02.10.2001, sist endret 02.10.2001 - 13:55