Prester står fritt i å avvise kvinnelige ministranter

Vatikanet - KI (Catholic Herald) - Vatikanet har bestemt at en biskop ikke har autoritet til å insistere på at menigheter tillater kvinnelige ministranter. En instruksjon som er publisert i desemberutgaven av Notitiae, meldingsbladet til Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsforvaltningen i Vatikanet, sier at biskoper ikke kan tvinge prester til å ha jenter som altertjenere. Biskopene har autoritet til å tillate kvinnelige ministranter, men de kan ikke overprøve ønskene til den enkelte prest.

Kongregasjonen påpeker at en biskops avgjørelse om å tillate jenter som ministranter ikke skaper presedens for nabobispedømmene eller for de lokale bispekonferansene. Den minner også om at ingen legfolk uten ordinasjon har noen rett til å tjene ved alteret, og at deres tilstedeværelse utelukkende styres av presten. Kongregasjonen understreker at en tillatelse til kvinnelige ministranter under ingen omstendigheter må ekskludere menn, og spesielt gutter, fra altertjeneste. Den «edle tradisjonen» med at gutter er altertjeneste må alltid opprettholdes, ikke minst fordi dette ses som en kilde til fremtidige prestekall.

Vatikanet tillot kvinnelige ministranter i 1994. Denne tillatelsen var i virkeligheten en godkjenning av gjeldende praksis, siden mange menigheter allerede lenge hadde hatt jenter som altertjenere. I England og Wales er nå flertallet av ministrantene jenter, og biskop Ambrose Griffiths av Hexham og Newcastle sier: «Jenter har en god innflytelse på guttene. Generelt oppfører de seg bedre og er frommere. De har en egen eleganse og verdighet over seg som er svært velkommen.»

Men det fins fortsatt prester som ikke tillater kvinner i koret og som ikke akter å gi slipp på de tradisjonene de har arvet fra sine forgjengere. Disse sier seg fornøyd med Vatikanets klargjøring.

Catholic Herald 11. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. januar 2002

av Webmaster publisert 16.01.2002, sist endret 16.01.2002 - 19:27