Patriarken avlyser reise til Estland av helsemessige årsaker

Moskva - KI (KAP) - Den ortodokse patriark Alexej II av Moskva har avlyst et besøk til Estland av helsemessige årsaker. Patriarkens helsetilstand er «skjør» og «legene har frarådet ham å reise på det nåværende tidspunkt», sier en talsmann for patriarkatet. Besøket skulle finne sted fra 7. til 13. februar.

Patriark Alexej II, overhodet for den russisk-ortodokse kirke, ble innlagt på sykehus i slutten av oktober mens han var på et pastoralbesøk ved Det kaspiske hav. Etter en måned fikk han reise fra sykehuset. Ifølge legene hadde han trolig fått et lett hjerteinfarkt. Han skal tidligere ha vært rammet av flere infarkter.

Alexej II har siden 1990 stått i spissen for den russisk-ortodokse kirken. Han ble født i 1929 i det estiske hovedstaden Tallin, hvor han også tilbrakte ungdommen og i flere år virket som prest og biskop. Fra 1961 til 1987 var han ortodokst overhode for Tallinn og hele Estland før han ble metropolitt av St. Petersburg.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd har en nasjonalistisk fløy i den estiske ortodokse nasjonalkirken stilt seg under det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel. Den nye regjeringen i Tallinn ville i 1993 først anerkjenne denne fløyen som ortodoks nasjonalkirke, noe som ville ha fått dramatiske konsekvenser for den ortodokse kirkes omfattende eiendomsbesittelser. Før Estlands innlemming i Sovjetunionen i 1940 var den ortodokse kirke en av de største jordeierne i landet.

Det var nødvendig med årelange forhandlinger mellom patriarkatene i Moskva og Konstantinopel før det kom til en foreløpig løsning, som innebærer eksistensen av to parallelle ortodokse jurisdiksjoner i Estland. Etter denne avtalen ble også den ortodokse metropolitten for Moskva-fløyen i fjor anerkjent av den estiske regjeringen.

Kathpress 31. januar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
31. januar 2003