Nasjonalistisk strid om Mor Teresa

Skopje/Tirana - KI (KAP) - Foran saligkåringen av Mor Teresa den 19. oktober har det brutt ut en nasjonalistisk strid på Balkan om ordensgrunnleggerens og fredsprisvinnerens «folketilhørighet». Ubestridt er bare det faktum at Skopje, hvor Mor Teresa ble født som Agnes Bojaxhiu den 27. august 1910, på det tidspunktet fortsatt tilhørte det osmanske riket. I den nåværende makedonske hovedstaden residerte den gangen fortsatt en keiserlig-ottomansk vali (guvernør).

Striden ble utløst da den makedonske regjeringen anbefalte byen Roma å sette opp et minnesmerke over Mor Teresa med innskriften «Datter av Makedonia». Men hun var av albansk avstamming, så derfor reagerte straks albanske intellektuelle kretser i Tirana og Skopje. Til og med Vitenskapsakademiet i Tirana oppfordret landets president til å ta denne saken alvorlig.

Også i den albanske innenrikspolitikken er temaet oppdaget. Lederen for opposisjonspartiet Det demokratiske parti, Sali Berisha, krever en offisiell avklaring av Albanias forhold til Mor Teresa. Under Enver Hoxhas kommunistiske diktatur fikk hun ikke en gang komme til landet. Berisha argumenterer: «Det dreier seg ikke om en formell resolusjon for å rose seg selv, tvert imot. Den albanske staten burde skamme seg og be verdens offentlighet om unnskyldning for sitt forhold til Mor Teresa».

Til nå har det vært regnet som ubestridt at Mor Teresa var etnisk albaner. Men nå gjøres det også krav på henne fra de makedoniske vlacherne eller aromunene, en romansk folkegruppe som etter tiår med undertrykkelse igjen står offentlig frem. Hennes far var av aromunsk avstamming, sier lederen for Makedonias vlacher-union, Dime Dimcev: «Mor Teresa er gjennom sin far Nikola Bojaxhi av vlachisk avstamming. Bojaxhi var virksom i lederskapet i det aromunske samfunnet i Skopje». Han argumenterer videre med at navnet Bojaxhi er vlachisk og ikke albansk. Dessuten siterer han Mor Teresa, som en gang sa at hennes tre morsmål var makedonsk, vlachisk og albansk.

Borgermesteren i Skopje, Risto Penov, sier at ideen om å reise et minnesmerke for Mor Teresa i Roma er velgjørende for alle, og det er ingen grunn til å la det gå politikk i saken. «Hennes verk har aldri hatt en nasjonal karakter. Det hun gjorde, tjente hele menneskeheten. Vi som borgere av hennes fødeby Skopje er forpliktet til å reise et minnesmerke over hennes verk. Denne ideen har ikke noen politisk eller nasjonal grunn, og derfor holder vi alle disse reaksjonene for å være ubegrunnet».

Den italienske ambassadøren i Albania, Achille Massimo Ianucci, har forsøkt å roe gemyttene i Tirana: «Alle ville ha godt av å tale med lavere stemmer. Det er nå nødvendig å se nærmere på historien for å forstå den riktig. Og når man tenker etter, vet vi alle at Mor Teresa ikke bare er hellig for Albania, men hele regionen og hele verden med sitt verk».

Ifølge meldinger i albanske medier har den romerske borgermesteren Walter Veltroni i en telefonsamtale med sin kollega fra Tirana, Edi Rama, forsikret om at det «aldri vil bli reist noe minnesmerke over Mor Teresa i Roma med innskriften `Datter av Makedonia'». Denne «rettferdige løsningen» var et resultat av det energiske arbeidet til albansk diplomati ved landets ambassadør i Roma, Polumb Xhufi, og Vatikan-ambassadøren Zef Bushati, heter det i albanske medier. De to diplomatene hadde orientert den italienske regjeringen og de ansvarlige i Vatikanet om «bakgrunnen» for striden om Mor Teresas nasjonalitet, som «selv om hun ble født i Skopje, alltid hadde forblitt albansk».

«De døendes engel» fra Calcutta avviste alltid å svare på spørsmål om sitt liv og sin herkomst: «Jeg er ingen ting, og om meg finnes det ingen ting å fortelle. Jeg er bare et verktøy i Guds hender. Derfor skulle dere ikke snakke om meg, men om det arbeid som Herren har kalt meg til».

Kathpress 20. og 24. juli 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
24. juli 2003

av Webmaster publisert 24.07.2003, sist endret 24.07.2003 - 13:09