Paven fordømmer attentat mot italienere i Irak

Erkebiskop Djibrail Kassab av Basra

Vatikanet - KI (KAP/Misna) - Pave Johannes Paul II fordømte i dag selvmordsbomben mot det militære hovedkvarteret til de italienske carabinieri (militærpoliti) i Nasiriya i Irak. Dette gjorde han i et kondolansetelegram til den italienske presidenten Carlo Azeglio Ciampi. Elleve italienske carabinieri, tre italienske soldater og en italiensk sivilist mistet livet sammen med åtte irakere i attentatet onsdag morgen. Paven understreket at soldatene og carabinieri «døde i uselvisk utførelse av sin fredsoppgave». I motsetning til det som er vanlig med slike kondolansetelegrammer, var det underskrevet av paven selv og ikke av kardinalstatssekretær Angelo Sodano.

Den kaldeisk-katolske erkebiskopen av Basra i Irak, Djibrail (Gabriel) Kassab, uttrykker sin dype sorg over attentatet i Nasiriya. Overfor det italienske misjonsnyhetsbyrået Misna forsikret om at det irakiske folk setter pris på italienernes innsats og respekterer dem. Erkebiskopen sa også at han var beredt til Nasiriya hvis han kunne være til hjelp.

Det kaldeiske patriarkatets representant i Roma, p. Philip Najim, understreket i en samtale med det italienske katolske nyhetsbyrået «Sir» at de italienske soldatene hadde profilert seg positivt i Irak, for eksempel behandler det italienske hospitalet i Bagdad daglig opptil tusen irakere. «De [attentatmennene] har rammet venner av det irakiske folk», sier Najim.

Dette er det dødeligste slaget mot de ikke-amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak siden krigen startet, og det første slike angrepet i den relativt rolige sjiamuslimske byen Nasiriya. Den italienske presidenten fordømmer ugjerningen som en «terroristhandling», mens den italienske statsministeren Silvio Berlusconi lovte at attentatet ikke ville rokke ved landets engasjement i å hjelpe Irak.

Kathpress og Misna 12. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. november 2003