Saligkåringsprosessen for pave Johannes Paul I åpnet

 

Johannes Paul I
 Les også:

Roma - KI (KAP) - I Belluno i Dolomittene i Nord-Italia ble søndag ettermiddag saligkåringsprosessen for pave Johannes Paul I (august-september 1978) åpnet. Med feiringen i domkirken i Belluno begynte prosessen på bispedømmenivå i nærvær av kardinal Jose Saraiva Martins, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. På grunn av Johannes Paul Is korte pontifikat - han satt bare 33 dager på Peters stol - blir prosessen ført i hans hjembispedømme, og ikke i Roma, i motsetning til prosessene for den hellige Johannes XXIII (1958-63), Pius XII (1939-58) og Paul VI (1963-78).

Ved messen i domkirken i Belluno fikk alle geistlige i bispedømmet faksimiler fra den avdøde pavens breviar. «På disse sidene har Don Albino lagt grunnlaget for den fromhet som næret hans tro», understreket biskopen av Belluno-Feltre, Vincenzo Savio, i et rundskriv.

Albino Luciani ble født i 1912 i Forno di Canale i provinsen Belluno. Han var patriark av Venezia da han i konklavet den 26. august 1978 ble valgt til ny pave etter Paul VI og tok navnet Johannes Paul I. Hans overraskende død allerede den 28. september førte til mange spekulasjoner, og det ble til og med hevdet at han ble forgiftet. I virkeligheten døde den hjertesyke paven av hjerteinfarkt på grunn av embetets enorme belastninger.

Kathpress 23. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
24. november 2003