Pavens helse: Forsiktig lettelse i Vatikanet

Paven er på bedringens vei - han puster selv og viser ingen tegn til lungebetennelse. Dette sa i dag hans talsmann, Joaquin Navarro-Valls. Men Johannes Paul II vil ikke kunne snakke på noen dager, etter at det i en operasjon i går kveld ble gjort et snitt i luftrøret. Hjertet og kretsløpet til paven er i orden. Han har hatt en rolig natt og spist frokost, sier Navarro. Neste pressemelding om pavens helse kommer først på mandag. Paven er ved bevissthet og tar også imot noen besøk. I morgen vil han ta stilling til om han på en eller annen måte kan holde sin tradisjonelle angelus-bønn på søndag. I går kveld etter operasjonen skrev han spøkefullt på en papirlapp: "Hva har dere gjort med meg...", og så sitt valgspråk: "Totus tuus - helt din", underforstått: Maria.

Ønsker om god bedring og forbønn for paven går over hele verden. USAs president, George W. Bush, lovet sin forbønn. Bispekonferanser oppfordrer de troende til å be for pavens bedring.

I Vatikanet er stemningen forsiktig lettet. Flere kardinaler og mange av pavens medarbeidere deltok i dag i fasteøvelser i Vatikanet. Kardinal Walter Kasper antok at paven også denne gang ville forlate sykehuset tidligere enn legene synes han burde. En italiensk kardinal mente at Johannes Paul burde ha vært mer skånsom mot seg selv etter sitt første sykehusopphold. I italienske medier advarer leger mot mulige komplikasjoner hos paven.

Vatikanradioen/KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (25. februar 2005)