Paven lagde en rekke egne tradisjoner

Om der er noe pave Johannes Paul II elsket mer enn å følge tradisjoner, var det å lage nye.

Under sitt pontifikat, fylte den polskfødte paven almanakken med et variert utvalg årlige begivenheter: høre skriftemål, døpe spebarn, besøke Romas menigheter eller holde ungdomsfestivaler for å nevne noen få.

Dette kommer i tillegg til de tradisjonelle pavelige seremonier som han arvet da han ble valgt i 1978. Det var først da hans helse og mobilitet i de senere år ble drastisk redusert at han mot sin egen vilje kuttet ned på flere av disse personlig utformede tradisjonene.

I 1980 innførte han praksisen med selv å høre skriftemål i St. Peterskirken på langfredag, og slik ble han sannsynligvis den første paven til å høre alminnelige katolikkers skriftemål.

Året før begynte han tradisjonen med å skrive et årlig brev til alle verdens prester i anledning skjærtorsdag, som et tegn på hans spesielle omsorg for prestedømmet og den pastorale tjenestens byrder.

Paven likte å flytte på seg, og i 1979 tok han opp igjen tradisjonen med å lede en prosesjon på Aventinhøyden hver askeonsdag. Denne prosesjonen ender med at paven gir askekorset til kardinaler, biskoper og ordensfolk i Aventinhøydens basilika, Santa Sabina.

I flere år benyttet han St. Josefs festdag, 19. mars, til å reise til en eller annen italiensk fabrikk eller et annet arbeidssted for å understreke Kirkens omsorg for arbeiderne.

«I enkelte av disse handlingene og møtene, ønsket paven å være mer synlig», sa en av Vatikanets tjenestemenn, og han la til at pavens nærvær ga hendelser «en fornemmelse av "happening"».

Paven ønsket også å bli sett aktivt engasjert i direkte pastoral handling, ikke bare bak et skrivebord i sitt private bibliotek.

Hendelsene hadde ofte en sakramental karakter. Kort tid etter at han var valgt, begynte han å ordinere biskoper under en stor liturgisk handling i St. Peterskirken på festen for epifani. Senere gjorde han det til en årlig tradisjon å døpe spebarn fra hele verden under en Messe på feiringen for Herrens dåp.

Verdensungdomsdagen som paven begynte med i 1986, har blitt en av de mest populære internasjonale feiringene på Kirkens agenda. Hvert annet eller hvert tredje år siden da, presiderte pave Johannes Paul over en gigantisk samling av unge mennesker.

Paven opprettet også Verdensdagen for de syke, den 11. februar, på festen for Vår Frue av Lourdes. Han skrev hvert år et eget budskap for anledningen.

I 1997 innstiftet han Verdensdagen for ordenslivet som feires 2. februar, på festen for Herrens fremstilling i templet. Han feiret en Messe for å innlede den.

En av pave Johannes Paul IIs største oppfinnelser var hans pastorale besøk til Romas menigheter. Pave Paul VI besøkte fra tid til annen kirkene i sitt bispedømme, men den nå avdøde Johannes Paul II gjorde det systematisk. Han besøkte mer enn 300 menigheter i bispedømmet. I 2002, da hans svake helse gjorde et slikt besøk for besværlig, bøtet han på tradisjonen ved å invitere representanter fra Romas menigheter til å besøke ham i Vatikanet. Dette var et naturlig valg for den polske paven som hadde besøkt menigheter i uke etter uke da han var erkebiskop i Kraków, og som hadde sett dette som en av de fineste sidene ved jobben.

I mange år hadde paven også tradisjon for å besøke en av Romas kirker den 31. desember for der å takke for året som var gått ved å synge «Te Deum» med menigheten.

En annen tradisjon pave Johannes Paul bragte til Vatikanet, var en enkel en som ga gjenklang hos mange katolikker over hele verden: et juletre og en julekrybbe på Petersplassen like under pavens private vindu. I likhet med tusenvis av andre, besøkte han denne krybben en eller annen gang i løpet av juletiden.

Ikke alle av pavens nye tradisjoner ble offentliggjort. F.eks. hadde han for vane å invitere kardinaler i Roma som var over 80 år til sin egen fødselsdag. Da spiste de lunsj sammen og snakket åpent og uformelt om kirkelige saker. Dette var et uttrykk for at han satte pris på deres bidrag, selv om han opprettholdt regelen med å ekskludere dem fra konklave grunnet deres høye alder.

I mange år, like etter jul, hadde paven for vane å avlegge et par besøk som for det meste gikk helt upåaktet hen i media. Det ene var hos søppeltømmere ved et lite kontor i nærheten av Vatikanet, og det andre var hos nonner og hjemløse i et herberge drevet av Barmhjertighetens Misjonærer (Moder Teresas søstre, overs. anm.) i Vatikanet.

CNS - Catholic News Service [o:abh] (5. april 2005)