Ukrainsk kardinal oppfordrer folk til ikke å overdramatisere pavevalget

Kardinal Husar

Den ukrainske kardinalen Lubomyr Husar av Lviv har sagt at det å velge en ny pave er et alvorlig ansvar, men at det ikke er som om verdens skjebne nå hviler på kardinalenes skuldre.

«La oss ikke overdramatisere dette,» sa han til en journalist for det amerikanske byrået Catholic News Service i Roma 6. april. «Det er et alvorlig ansvar siden det er en alvorlig oppgave, men det er ikke som om hele verden avhenger av dette. Men konsekvensene er alvorlige». Kardinal Husar siterte det gamle ordspråket som sier: «Arbeid som om alt avhenger av deg og be som om alt avhenger av Gud».

Den 71 år gamle kardinalen sa videre: «Mitt håp var at den nå avdøde paven skulle leve 10 år til slik at jeg ikke hadde måttet delta i konklavet». Kardinaler over 80 har ikke stemmerett.

Kardinal Husar sa at da han ble valgt til å lede den ukrainske kirken, som er av østlig ritus (en av de unierte kirkene, overs. anm.), ble han stadig vekk omtalt som etterfølgeren til metropolitt Andreas Shepytsky og kardinal Josyf Slipyj, «men jeg er ikke dem. Jeg er meg, og det samme vil hende med den neste paven. Noen må fylle embedet,» sa han, «men hver eneste pave vil være ulik sine forgjengere».

Kardinal Husar sa videre at han ville lete etter en bønnens mann, ikke en helgen, til å være neste pave. Han siterte en helgen som en gang sa at en biskop burde bære et «menneske som ikke er veldig frisk, ikke veldig hellig og ikke veldig vis». «Han hadde et poeng», sa kardinalen. «Han må være et menneske».

«Jeg er motstander av å mystifisere dette. Personen som blir valgt vil måtte si Jeg er den jeg er, og Gud må gjøre resten». Kardinal Husar sa at kardinalenes oppgave er vanskeliggjort ved det faktum at «der er for mange av oss til at vi egentlig kan kjenne hverandre».

Han sa at med alle de utfordringene som møter Kirken og verden, «er det ikke mulig bare å tenke på en profil, se deg rundt i rommet og se hvem som passer». Et av problemene alle kardinalene ser, sa han, er «manglende moralsk forståelse verden over. Men å møte moralske problemer handler ikke dypest sett om å ramse opp regler, regler, regler, men om å hjelpe mennesker til å gjøre Guds vilje».

Av denne grunn bør den neste paven være en kardinal som har pastoral erfaring, sa kardinal Husar. Dette ekskluderer ikke kuriekardinaler da de fleste av dem tidligere har tjent som lokale biskoper, la han til. Han benektet også ideen om at kardinalene ville tegne opp en "master-plan", sånn som å velge en av de eldste kardinalene i den hensikt å ha en overgangspave. «Alle slike typer kalkulasjoner er farlige,» sa han. «Dessuten, det var mange som trodde pave Johannes XXIII ble valgt for å være en overgangspave, men han sammenkalte Det annet vatikankonsil og bidro dermed til å endre Kirkens ansikt».

«Min oppfordring til alle mennesker er som følger: La oss ta dette rolig, uten å mystifisere eller overdramatisere det. Det har jo tross alt vært flere enn 260 paver i Kirkens historie, og der vil komme flere,» sa han.

CNS - Catholic News Service [o:abh] (7. april 2005)