Ratzinger advarte mot «Relativismens diktatur» dagen før han ble pave

Under messen rett før konklavet trådte sammen mandag 18. april, bad kardinal Joseph Ratzinger Gud om «en ny pave, som likesom Johannes Paul II, vil vise oss veien til Kristi kjærlighet».

Han advarte også mot det «relativismens diktatur» som verden står overfor.

I prekenen satte Ratzinger søkelyset på behovet for en moden tro, for katolikkene må ikke forbli «umodne i troen, i en underlegen situasjon, for da risikerer de å bli kastet omkring, og bli ført både hit og dit av enhver læremessig vind».

«Hvor mange læremessige vinder har vi vil ikke opplevd de siste tiårene, hvor mange ideologiske strømninger, hvor mange tankeformer», lamenterte han.

«Mange kristnes tanker er blitt kastet rundt omkring av disse bølgene, kastet fra den ene ende til den annen: Fra marxime til liberalisme, til libertinisme, fra kollektivisme til radikal individualisme, fra ateisme til religiøs mystisisme, fra agnostisisme til synkretisme», sa den fremtidige pave.

Kardinal Ratzinger la til at «det å ha en klar tro, i pakt med Kirkens bekjennelse», blir derimot stemplet som «fundamentalisme».

«Og dette mens relativismen, det vil si, det å tillate seg selv å bli ledet hit og dit av enhver læremessig vind, betraktes som den eneste holdning som er i takt med tiden», sa han.

Vi er nå vitner til «relativismens diktatur» som «ikke anerkjenner noen ting som absolutt, og som kun gir oss som den ultimate målestokk den som hver og ens egne lyster utstyrer dem med», la han til.

Men de kristne har en annen målestokk: Guds Sønn, sant menneske.

Avslutningsvis advarte kardinalen dem som ønsker å sette spor etter seg: Penger og bygninger og bøker - intet av dette er varig, for etter en viss tid «forsvinner alt slikt».

Det som «evig består», la han til, «er menneskets sjel».

ZEN - Zenit (19. april 2005)