Stockholms katolske biskop Arborelius om den nye pave

foto1.jpg
Biskop Anders Arborelius

Den katolske biskop Anders Arborelius sa i en kommentar til det svenske nyhetsbyrået TT at den nye paves viktigste oppgave ville bli å gjenoppvekke interessen for Den katolske kirke i Europa.

Den katolske kirke i Sverige hadde fullt opp på tirsdagskvelden. Bare en kort stund etter at det var blitt klart at den tyske kardinalen Joseph Ratzinger var blitt valgt til ny pave, sammenkalte kirken til pressekonferanse i den katolske domkirke i Stockholm. Der ga Stockholms katolske stifts biskop Anders Arborelius og presten Fredrik Emanuelson sine syn på den nye paven.

Biskopen poengterte at det ikke er personen som er viktig, men embedet men konstaterte at valget hadde gått raskt.

- Det tyder på att man vil velge en som stod den tidigere pave nær og som vil fortsetta og fordype hans arbeide.

På spørsmål fra TT om hva som ville bli pavens vanskeligste oppgave, svarte biskopen: - Det blir vel å nå ut til den sekulariserte verden. Vi merker at nettopp i Europa forsvinner kristendommen i høy grad fra mange menneskers horisont.

Og Anders Arborelius tror at den 78-årige paven kan være den rette person til å vise veien fremover. Han er derimot ikke like sikker på om paven kommer til å bli oppfattet som like karismatisk som sin forgjenger.

- Dette er mer en lærd professortype. Tilbaketrukket og litt tørrvittig. Det er ikke den samme folkeligheten, men man vet ikke. Kanske embedet gir ham en ny fremtoning, sa biskop Arborelius.

expressen.se (19. april 2005)