Den nye pavens første spasertur blant folk utenfor Vatikanet

På den første fulle dagen av hans pontifikat forlot Benedikt XVI Vatikanets murer og gikk blant folket for å komme til boligen der han bodde til starten av konklavet.

Klokka fem om ettermiddagen forlot paven Vatikanet i bil for å komme til sitt tidligere hjem. Da han vendte tilbake til Vatikanet omkring klokka sju, stod mange folk langs Via di Porta Angelica. Han var smilende og avslappet og hilste de tilstedeværende.

"Jeg er veldig rørt," sa den tidligere kardinal Joseph Ratzinger med et bredt smil i det han forlot sitt tidligere hjem. Like etterpå kysset han noen barn, hilste på noen av de fremmøtte og satte seg i bilen som tok ham tilbake til Vatikanet.

Om morgenen besøkte den hellige Far, Benedikt XVI, Kongregasjonen for troslæren, som han ledet inntil Johannes Paul IIs død. "I et svært hjertelig møte, hilste han mennene og kvinnene som var hans medarbeidere ved kongregasjonen," het det i en kunngjøring fra direktøren for Vatikanets pressekontor, Joaquín Navarro Valls.

Den hellige far gav en kort tale der han hilste hele staben og forklarte betydningen av valget av hans pavenavn, som er inspirert av Benedikt XVs pontifikat, en fredens mann, og av rollen Europas skytshelgen, Benedikt av Nursia, spilte. Det vakte latter blant de tilstedeværende da Benedikt XVI minnet om ordene Jesus uttalte til hans forgjenger, apostelen Peter: "når du blir gammel, skal en annen binde beltet om deg og føre deg dit du ikke vil."

Den hellige Far inntok deretter leiligheten i Det pavelige palass og brøt forseglingen som hadde stengt den, i følge reglene for sedisvakansen. Vatikanets TV-senter sendte bilder av paven sittende i sitt arbeidsværelse i den pavelige leiligheten mens han skrev sin nye signatur som pave på et ark.

Mens den pavelige leiligheten blir klargjort, blir Benedikt XVI boende i Casa Santa Marta, kardinalenes residens under konklavet.

ZEN - Zenit (21. april 2005)