Ortodokse ledere spår forbedrede relasjoner med pave Benedikt

Ortodokse ledere spår forbedrede relasjoner med Den katolske kirke under pave Benedikt XVI.

"Den nye paven, en utmerket teolog, vil verdsette vår kirkes rikdom av teologi og spiritualitet og ønske å samarbeide med den og støtte teologisk dialog," sa Den økumeniske ortodokse patriark, Bartholomeus av Konstantinopel, åndelig leder for verdens 250 millioner ortodokse kristne.

I en erklæring datert 20. april, uttalte patriarken at han "med tilfredshet og håp" ønsket velkommen valget av tidligere kardinal Joseph Ratzinger, og han tilføyde at pavens tyske bakgrunn gav "håp og visshet om at han ville være i stand til å uttrykke betydningen av enhet eller i det minste av fredelig samarbeid."

Den russisk-ortodokse patriark Aleksej II av Moskva sa at han også regnet med forbedrede katolsk-ortodokse relasjoner. "Jeg håper oppriktig at Deres hellighets pontifikat vil bli preget av utviklingen av gode relasjoner mellom våre kirker og fruktbar ortodoks-katolsk dialog," sa patriark Aleksej i en gratulasjonsmelding. "Denne dialogens suksess er viktig for hele den kristne verden."

I sitt første budskap ved en messe med kardinalkollegiet sa pave Benedikt at "den fulle og synlige enhet av alle Kristi etterfølgere" vil være hans "primære forpliktelse," og at han var bestemt på å " pleie ethvert initiativ" for å fremme "kontakt og enighet" med andre kirker og kirkelige fellesskap.

Den rumensk-ortodokse metropolitt Daniel Ciobotea av Moldova og Bukovina uttalte til Catholic News Service at hans kirke trodde pave Benedikt ville "være i stand til å legge til rette for nye økumeniske forpliktelser," og tilføyde at ortodokse leder ville akseptere pavens primat dersom det var i pakt med praksis fra det første millennium, før kirkene ble splittet.

"I dag trenger vi å finne en ny syntese av katolsk og ortodoks forståelse av primatet. I mellomtiden, tross all kritikk, må vi arbeide sammen med paven for å nyttiggjøre oss dagens konstruktive rekke av muligheter. Den Hellige Ånd er i arbeid i den nye virkelighet - overraskelser blir noen ganger skapt av inspirerte handlinger," sa han videre.

CNS - Catholic News Service (21. april 2005)

av Webmaster publisert 22.04.2005, sist endret 22.04.2005 - 15:17