Pave Benedikt XVI hilset Sveitsergarden

I år er det 500 år siden pave Julius II velsignet den første kontingenten med sveitsergardister.

Flere tusen mennesker samlet seg på Petersplassen på søndag for å be Angelus sammen med paven. Etter bønnen hilset pave Benedikt XIV "alle dem som utgjør dette fornemme korpset, som jeg vil gi en hjertelig apostolisk velsignelse".

Sveitsergarden ankom Roma den 22. januar i 1506, med den hensikt å beskytte paven og forsvare det apostoliske palass.

Feiringen av jubileet ble åpnet ved at kardinal Angelo Sodano feiret messe sammen med gardistene.

Kardinalen fremhevet at når sveitsergardister avlegger sin ed, sverger de å "tjene trofast og ærefullt den øverste pontiff og hans lovmessige etterfølgere med all sin kraft, og om så nødvendig, med sitt liv. Måtte denne lojaliteten alltid være deres motto".

Den 7. april kommer hundre tidligere sveitsergardister til å marsjere fra Bellinzona i Sveits til Roma. Marsjen følger pilegrimsruten kjent som Via Francigena, med beregnet ankomst i Roma den 4. mai. De vil da, som for fem hundre år siden, gå parademarsj gjennom byen og ende opp på Petersplassen hvor de vil motta Den hellige fars velsignelse.

På kvelden den 6. mai avlegger årets rekrutter ed. Dette vil for første gang skje i offentlighet, på Petersplassen. Dagen avsluttes med fyrverkeri over Castel Sant'Angelo.

I anledning jubileet kommer Vatikanet og Sveits til å utstede en serie med frimerker for å minnes grunnleggelsen av garden. Vatikanet kommer også til å utstede en 2 euro minnemynt i løpet av vårhalvåret 2006.

ZEN - Zenit/ KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (23. januar 2006)

av Webmaster publisert 23.01.2006, sist endret 23.01.2006 - 14:52