Kardinal Zen vil megle mellom Kina og Vatikanet

Biskop Joseph Zen av Hong Kong

 Se også:

Biskopen av Hong Kong, som av pave Benedikt XVI den 22. februar ble utnevnt til kardinal, håper å kunne spille en meglerrolle mellom Vatikanet og Kina. Biskop Joseph Zen sier til Reuters at han håper å kunne rydde bort en del misforståelser som har gjort at Kinas ledere frykter Kirken.

Den 74-årige biskop Zen har ofte kritisert Kinas regjering og har deltatt i bevegelsen for demokrati i Hong Kong.

Den 6. mars publiserte Reuters et lengre intervju med den blivende kardinalen, der han sier at det har skjedd en del forbedringer for medlemmene av den katolske undergrunnskirken. Denne er ikke tillatt av myndighetene ettersom den vegrer seg fra å ta avstand fra paven.

Samtidig betoner biskop Zen at Kina har en lang vei å gå før den kan oppnå full religionsfrihet.

-Det eksisterer mange misforståelser om Kirken, sier han.

-Jeg tror ikke de helt vet hva Kirken er. De er redde for mye som bare eksisterer i deres fantasi. Kirken er ikke noe man trenger å være redd for. Vi er fredelige og ønsker bare å tilbe den sanne Gud og å tjene menneskeheten, sier han.

Peking avbrøt de diplomatiske forbindelsene med Den Hellige Stol for 55 år siden, etter at kommunistene tok over makten.

Vatikanet regner med at det er ca. 8 millioner katolikker i den katolske undergrunnskirken i Kina, mens den statskontrollerte delen har ca. 5 millioner medlemmer; total er det altså ca. 13. millioner katolikker i Kina.

Radio Vaticana (6. mars 2006)