Paven feiret messe med de nye kardinalene

 Se også:

Kirkens institusjoner begynner med Marias "Ja" og Guds Sønns inkarnasjon, sa paven da han feiret messe på festen for Herrens Bebudelse - med 15 nykreerte kardinaler.

Prosesjonen med de nye kardinalene ble hilst med rungende applaus fra 30.000 mennesker som var samlet på Petersplassen lørdag formiddag.

Kardinalene ble formelt innsatt fredag, under en annen seremoni på Petersplassen. Da ble de overrakt sine røde hatter og ble meddelt hvilken kirke i Roma de ble tilknyttet. Lørdag delte paven ut kardinalringene, som symbol på kardinalenes oppdrag som pavens rådgivere og elektorer

-Forsynet har villet at vi feirer denne messen med de nye kardinalene på dagen for Herrens Bebudelse, påpekte Benedikt XVI.

-I inkarnasjonen begynner nemlig Kirken, forklarte han. Alt har sin begynnelse der. Alle Kirkens former gjennom historien, og alle dens institusjoner i dag, må henge sammen med denne opprinnelige kilden.

-Dette sammentreffet hjelper oss til å se det som skjer i dag, som mest handler om Peters-prinsippet i Kirken, i lys av Maria-prinsippet, som er enda mer grunnleggende og opprinnelig, fortsatte paven.

Han minnet om at Maria-prinsippene særlig blir betont gjennom den forrige pave Johannes Paul II - hans valgspråk rettet til Maria, "Totus tuus", hans pavevåpen i Marias blå farge, og hans overbevisning om at det var Maria som reddet hans liv etter attentatet mot ham den 13. mai 1981, på årsdagen for den første Maria-åpenbaringen i Fatima i Portugal. Benedikt XVI minnet om at "for ett år siden trådte hans pontifikat inn i sin siste fase, som var smertefull men samtidig triumferende, akkurat som påsken." Johannes Paul II døde den 2. april i fjor. De 30.000 troende applauderte da paven nevnte sin forgjenger.

Johannes Paul IIs sekretær, Stanislaw Dziwisz (66), var for øvrig en av de nye kardinalene. Han er nå erkebiskop av Krakow og fikk også en varm applaus da paven proklamerte hans navn.

Den nykreerte kardinalen som paven imidlertid hilste hjerteligst på, var hans egen etterfølger som prefekt for Troskongregasjonen, den nye kardinal William Levada, som fikk en spesiell hilsen av paven. Den noe reserverte Benedikt XVI reise seg fra sin pavestol for å omfavne Levada.

-Alt i Kirken, hver institusjon og tjeneste, også Peters og hans etterfølgeres tjeneste, rommes av jomfruens kappe, i det rommet som fylles av nåden i hennes "Ja" til Guds vilje, fortsatte paven.

-Dette båndet gir sterke følelser i mange av oss, men først og fremst har det en objektiv betydning, betonte Benedikt XVI. Maria og Kirken henger sammen.

Blant de nye kardinalene er også erkebiskop Sean O'Malley, som tok over i Boston i år 2003 for å rydde opp etter de mange anklager om seksuelle overgrep begått av prester, og som medførte kardinal Bernard Laws avgang. Blant de nye kardinalene var også biskop Joseph Zen Ze-kiun av Hong-Kong, som åpent har kritisert den manglende religionsfrihet i Kina.

En annen ny kardinal som fikk en av pavens sjeldne omfavnelser, var 87-år gamle Peter Poreku Dery fra Ghana, som sitter i rullestol.

Vatikanradioen (27. mars 2006)

av Webmaster publisert 27.03.2006, sist endret 27.03.2006 - 14:52