Førstekommunion i Mosul, der skudd ble "fyrverkeri"

Den kaldeiske sognepresten i Den hellige ånds kirke snakket med nyhetsbyrået AsiaNews om feiringen av førstekommunion for 80 barn mens byen var utsatt for bilbomber og skyting. "Sammen ber vi for fred i Irak og også i Libanon og resten av verden".

Glede og frykt eksisterer av og til side om side i Irak, der befolkningen nå er blitt vant til det daglige liv blandt raketter og selvmordsbomber. Det er slik de kristne i Mosul, landets tredje største by, vil huske 4. august som en dag med "enorm glede" og "forferdelig panikk". Voldsomme sammenstøt markerte fredagen, da 80 barn fra den kaldeiske Helligåndsmenigheten mottok førstekommunion. Den unge sognepresten, Fr. Ragheed Ganni, fortalte til AsiaNews hvordan han diktet rifleskuddene om til fyrverkeri for at denne spesielle høytidsdagen ikke skulle ødelegges.

"Vi begynte feiringen kl. 7.30", fortalte han. "Kirken var fullpakket, og alle var glade. Plutselig hørte vi eksplosjoner og skudd tett ved kirken. Selv om folk er vant til det og holdt seg noenlunde rolige, begynte de å undres på om de ville klare å komme seg hjem eller ikke. Jeg følte den utrolige gleden til de 80 barna som mottok sin første kommunion, så jeg snudde rundt på emnet og sa til dem: "Ikke bli redde, dette er fyrverkeri. Byen feirer sammen med oss. Samtidig ga jeg dem pålegg om å forlate kirken raskt og rolig".

Da messen var slutt, hadde voldsomhetene spredt seg over hele Mosul. Ni politimenn var blitt drept i en serie med angrep. Tre bilbomber og like mange miner gikk av over hele byen, og politipostene kom under granatild. Militære forsterkninger ble innkalt til byen, både lokale og USA-tropper. Lokaladministrasjonen innførte portforbud til følgende dag og besluttet å stenge alle bybruene over Tigrielven.

Men alt dette forstyrret ikke den freden Helligåndsmenigheten følte. Sognepresten la til: "Vi er glade for at vi klarte å gjennomføre forberedelsene til disse barna mens byen var utsatt for slike smertelige og farlige situasjoner. Vi føler at tusener av menneskers bønner følger oss. I enhet med dem ba vi om fred i Irak, Libanon og i hele verden."

AsiaNews (10. august 2006)

av Webmaster publisert 10.08.2006, sist endret 10.08.2006 - 10:53