Erkebiskop Milingo bispeviet fire gifte menn

 Se også:

Til tross for advarsler fra Vatikanet, har erkebiskop Emmanuel Milingo ordinert fire gifte menn til biskoper - og derved skapt et nytt skisma i Kirken.

Ved ordinasjonene, foretatt uten Vatikanets godkjennelse, har erkebiskop Milingo forårsaket en automatisk ekskommunikasjon av seg selv og de fire mennene.

Ordinasjonene, som ble foretatt i Washington den 24. september, var gyldige, men illegale. En av de ordinerte var George Stallings, en prest tidligere suspendert fra erkebispedømmet Washington, og umiddelbart etter ordinasjonen uttalte han at de var "gyldig ordinerte katolske biskoper."

Muligheten for at erkebiskop Milingo kunne skape et nytt skisma i Kirken ved å konsekrere biskoper, har i en tid bekymret Vatikanet, melder nyhetsbyrået Catholic World News. Den afrikanske prelaten, som ikke har hatt pastoralt ansvar siden 1983 på grunn av uberegnelig atferd, hadde nettopp mottatt et brev fra Bispekongregasjonen med advarsler om at han ville bli umiddelbart suspendert dersom han fortsatte sin offentlige kampanje for gifte prester.

Erkebiskop Milingo vakte første gang bekymring i Vatikanet 1970-årene, da han som ung biskop i Zambia tilbød "helbredelsesmesser" som medførte anklager om at han opptrådte som "heksedoktor". I 1982 ble han innkalt til Roma og bedt om å gå av som biskop av Lusaka. Siden da har han bodd i Italia, hvor han i 1996 mottok klager fra italienske biskoper for sine "helbredelsesmesser" i flere av landets bispedømmer. Milingo mottok da nok en disiplinær advarsel fra Vatikanet, som forbød ham å holde messe uten tillatelse fra den lokale biskop.

Erkebiskop Milingos mest spektakulære provokasjon mot ortodoksien kom i 2001, da han annonserte sin overgang til Enhetsbevegelsen, ledet av en selverklært koreansk "messias", Sun Myung Moon. Milingo giftet seg med en koreansk kvinne i et av Moons massebryllup i New York. Bruden var plukket ut av Moon selv. I august samme år reiste en angrende erkebiskop Milingo tilbake til Roma for et personlig møte med pave Johannes Paul II. Han ga avkall på sitt angivelige ekteskap, bekreftet sin katolske tro og trakk seg tilbake til et år med bønn og refleksjon.

I år, etter at han forsvant i juni måned, dukket Milingo den 12. juli opp i Washington sammen med den selverklærte erkebiskopen Stallings, som nå leder en sekt kalt African-American Catholic Congregation. Sammen med Stallings har Milingo arbeidet mot sølibatet. Den afrikanske erkebiskopen avslørte senere at han hadde vendt tilbake til den koreanske kvinnen han giftet seg med i 2001. Han bor nå i Washington, der han bruker sin tid på kampanjen for gifte katolske prester.

Catholic World News (26. september 2006)

av Webmaster publisert 26.09.2006, sist endret 26.09.2006 - 14:12