Kristne presses til å emigrere

De syv patriarkene for de katolske kirker i Midtøsten avsluttet mandag sin 16. synode. Møtet ble holdt i Bzommar der den armensk-katolske patriarken Narsis Bedros XIX har sete. I sluttdokumentet fra synoden retter patriarkene oppmerksomheten mot nødvendigheten av å bekjempe politisk ustabilitet og dens følger: Negativ innflytelse på økonomi, sikkerhet og sosial standarder, og psykologisk og moralsk fremmedgjøring. Dette er de fundamentale grunner til at kristne nå forlater Midtøsten, heter det i patriarkenes uttalelse. Det stadig minkende antall kristne i Libanon, Palestina, Irak og hele regionen var det viktigste spørsmål som ble drøftet under synoden.

De orientalske kirkelederene tok på ny opp igjen også den unike stilling deres menigheter har som et bindeledd mellom kristendom og islam. Denne lenken, som gjør dialog mulig, må ikke bli brutt, sier patriarkene og oppfordrer den muslimske verden til å fordømme terrorisme som skader islam mer enn noe annet.

"Libanon gjenstår som en håpets kilde, og må spille en effektiv rolle i å etablere Midtøsten som et sted åpent for sameksistens," heter det i patriarkenes sluttdokument. De uttrykker håp om at libaneserne vil slutte rekkene og samarbeide om å gjenoppbygge det som er ødelagt, slik at de kan gjenoppta normalt liv. Patriarkene henvender seg også til palestinere og israelere og oppfordrer innstendig de to folkeslagene om å bruke alle krefter for å oppnå en rettferdig og varig fred. "Vårt budskap er i første rekke å trygge sameksistensen når vi står overfor en økende konflikt mellom kulturer og religioner," heter det i sluttdokumentet fra synoden.

Patriarkene uttrykker solidaritet med troende i andre land i regionen, og oppmuntrer muslimske organisasjoner til kraftig å fordømme terroristaksjoner som begås i islams navn. "Vi vet at Koranen og sann islamsk tro ikke er skyldig i noen vold. Voldelige aksjoner skader ikke bar islam, men de ødelegger også den sameksistens som har vært i regioen i mange generasjoner, spesielt i Irak," skriver patriarkene.

Under synoden anbefalte patriarkene i prinsippet etableringen av et menneskerettighetsobservatorium i Midtøsten, og fornyet sin støtte til audio-visuelle kommunikasjonsformer for Kirken.

Følgende patriarker deltok på synoden: Nasrallah Sfeir (maronittene), Gregory III Laham (gresk-melkittene), Antonios Nagib (kopterne), Boutros VIII Abdel Ahad (syrisk-katolske), Michel Sabbah (latinsk-katolske i Jerusalem), Emmanuel III Delly (kaldeiske), og verten, den armens-katolske Narsis Bedros XIX..

AsiaNews (26. oktober 2006)

av Webmaster publisert 26.10.2006, sist endret 26.10.2006 - 14:54