Den katolske kirke vokser

Den katolske tro vokser i Kina, dette i følge Kinas største fjernsynskanal China Central Television (CCTV).

Antall konversjoner øker først og fremst blant ungdommer. I et nylig vist CCTV-program fortalte en ung konvertitt, tjenestemannen Liu Huimin (26), om sin egen konversjon.

- Som katolikk har jeg lært meg betydningen av nestekjærligheten og å ikke sette meg selv i sentrum.

Huimin ble døpt for halvannet år siden og går i Beijing-menigheten Nan Tang, som er dedikert til Den ubesmittede unnfangelse og holder til i Beijings eldste kirke. Her er dåp en svært vanlig seremoni, først og fremst blant unge mennesker. I det aktuelle TV-programmet fulgte CCTV en messe der hele 165 mennekser ble døpt.

Abbedisse Teresa Ying Mulan i St. Josef-klosteret forteller at det i disse dager er første gang hun opplever at det i Kina lar seg gjøre å vise og kommunisere sin tro - fordi konstitusjonen gir større religiøs frihet.

Siden fjernsynsbyrået CCTV ikke har redaksjonell frihet og er direkte knyttet til det kommunistiske partiets propaganda, er det oppsiktsvekkende at det gis sendetid til et program om Den katolske kirkes blomstring i Kina.

Mange av katolikkene i landet er imidlertid fremdeles tvunget til å samles i smug - flere opplever angrep og arrestasjoner.

I mellomtiden forbereder man i den offisielle kirken juletiden. I Peterskirken i Shanghai spilles et engelsk julespill fra middelalderen, der 120 mennesker fra 15 nasjoner deltar. Katolikkene har imidlertid skrevet en ny rolle inn i spillet; Paolo Xu Quangqi, en kineser i Ming-dynastiet som konverterte takket være jesuitten Matteo Ricci, og som var den første til å oversette og publisere europeiske bøker i Kina.

Les også en egen nyhetskategori om Kirken i Kina.

Vatikanradioen (21. desember 2006)