Paraguayansk biskop suspendert grunnet presidentkandidatur

Vatikanet har vedtatt å suspendere den emeriterte paraguayanske biskopen som stiller som presidentkandidat ved valget i mai 2008.

Biskop Fernando Lugo Mendez, tidligere biskop av San Pedro, er suspendert "a divinis", bekjentgjør den apostoliske nuntius til Paraguay. Det betyr at han ikke lenger kan forvalte sakramentene og handle i Kirkens navn.

Vatikanets beslutning er ført i pennen av kardinal Giovanni Battista Re, prefekt for Kongregasjonen for biskopene. Vedtaket er gjort etter at den paraguayanske prelaten nektet å forholde seg til et direktiv fra Roma om å avslutte sin presidentkampanje.

Kardinal Re advarte biskop Lugo om aktuelle kirkerettslige sanksjoner allerede før han offisielt annonserte sitt presidentkandidatur den 1. juledag 2006. Lugo stiller som motkandidat til nåværende president Nicanor Duarte Frutos ved valget i 2008.

Biskop Lugo, som ikke har vært i aktiv kirkelig tjeneste den siste tiden, har tidligere signalisert til Vatikanet at han ønsker å "trekke seg" som prest. Han har allerede gitt avkall på sin klerikale status i Paraguay - grunnet at landets konstitusjon lovfester at prester ikke kan bli president.

Biskop Lugo ble i 1994 utnevnt til biskop av San Pedro. Han gikk av i januar 2005, og den offisielle versjonen var da helseproblemer. Han har imidlertid i tiden etter sin avskjed engasjert seg sterkt i sosiale og politiske spørsmål.

CWNews.com (1. februar 2007)

av Webmaster publisert 01.02.2007, sist endret 01.02.2007 - 19:08