Ny encyklika om sosiallæren?

Pave Benedikt XVIs andre encyklika vil fokusere på økonomiske spørsmål, sier tjenestemenn i Vatikanet.

Encyklikaen som er i emning vil i så fall være i forlengelsen av pavens uttalelser om sosiallæren. Den hellige far forbereder dokumentet i forbindelse med 40-årsjubileet for Populorum Progressio, encyklikaen om sosiallæren som pave Paul VI ga ut i 1967.

Vatikanet har ikke formelt bekreftet at paven skriver på en encyklika. Tjenestemenn har heller ikke antydet når dokumentet kan tenkes å bli utgitt. Men i juli, da paven begynte sin ferie i Alpene, sa p. Federico Lombardi, direktøren for Vatikanets pressekontor, til journalister at paven ville tilbringe deler av tiden med å arbeide på en ny encyklika. Ignazio Ingrao, som dekker Vatikanet for det italienske magasinet Panorama, forteller at fokus for den nye pavelige uttalelsen vil bli globaliseringsprosessen. Pave Benedikt vil vektlegge behovet for økonomiske strukturer og reguleringer som fremmer solidaritet og som er fordelaktig med tanke på en jevn fordeling av ressursene, sa han.

I Italia fikk artikkelen i Panorama bred oppmerksomhet, fordi Ingrao forutsa at paven kom til å fordømme skatteunndragelse i direkte ordelag. Velstående enkeltpersoners bruk av "skatteparadiser" har blitt et hett tema i landet.

Deus Caritas Est, Benedikt XVIs lenge ventede encyklika, ble offentliggjort i januar 2006. Kort tid etter at han ble valgt til pave, avslørte han at han ikke forventet å gi ut mange pavelige dokumenter - en uttalelse som overrasket de mange leserne som kjenner kardinal Joseph Ratzingers omfattende forfatterskap fra før han ble valgt til overhode for Den katolske kirke.

CWN - Catholic World News (14. august 2007)

av Webmaster publisert 14.08.2007, sist endret 14.08.2007 - 15:54