Malteserordenens stormester er død

Stormester Fra Andrew W.N. Bertie RIP

Malterserordenens stormester, Fra Andrew W.N. Bertie, døde i Roma den 7. februar, i en alder av 78 år. Begravelsen finner sted fra basilikaen Santa Sabina i Roma lørdag den 16. februar.

Bertie var den første britiske stormester i ordenens over 900 år gamle historie.

I et kondolansetelegram skriver pave Benedikt XVI at Bertie var en "kulturens og forpliktelsens mann" som brukte sitt liv til å hjelpe de mest trengende.

Ordenens medlemmer forventes å samles i Roma om ikke lenge for å velge ny stormester - som også må godkjennes av Den hellige far. Stormesteren velges på livstid.

Bertie, som ble valgt i 1988, kom fra en nobel familie og hadde svært bred erfaring. Han underviste i judo, dyrket appelsintrær, tjenestegjorde som offiser, snakket fem språk og arbeidet i en periode som finansjournalist i London.

Malteserne var opprinnelig en hospitalsorden (Den suverene militære hospitallerordenen av Sankt Johannes av Jerusalem av Rhodos og av Malta, Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta). Med mer enn 900 år lang historie er den dermed den første katolske orden som er grunnlagt med henblikk på sykepleie. Det var i korstogstiden at den utviklet seg til en ridderorden. Etter at ridderne var fordrevet fra Det hellige Land, slo de seg ned på Rhodos, og derfra forsvarte de vesten mot islam. Maltesernavnet er av yngre dato. I 1530 slo ridderne seg ned på Malta og fortsatte kampen mot islam. Etter reformasjonen ble ordenen delt i to: de katolske malteserne og de protestantiske johannittene.

Malteserordenen er en slags valgmonarki med stormesteren som den øverste leder; han rangerer på linje med en kardinal. Et areal på ca 6.000 kvadratmeter på Aventin-høyden i Roma er stormesterens territorium. Dermed er ordenen verdens aller minste stat - enda mindre enn Vatikanet. Ordenen har diplomatiske forbindelser med 100 land og driver humanitært arbeid på alle kontinenter.

CWN / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (12. februar 2008)

av Webmaster publisert 12.02.2008, sist endret 12.02.2008 - 11:45