Malteserordenen har valgt ny stormester

 Se også:

Malteserordenen har valgt en engelskmann til sin 79. stormester. Matthew Festing, som har vært ordenens storprior i England, ble den 11. mars valgt til Andrew W.N. Berties etterfølger. Bertie døde den 7. februar i år. Festing (59) er ved dette leder av verdens eldste ridderorden, grunnlagt i det 11. århundre. Han er den andre engelskmann som blir ordenens leder; Bertie var den første.

Malteserordenen er et slags valgmonarki med stormesteren som den øverste leder; han rangerer på linje med en kardinal. Et areal på ca 6.000 kvadratmeter på Aventin-høyden i Roma er stormesterens territorium. Dermed er ordenen verdens aller minste stat - enda mindre enn Vatikanet. Ordenen har diplomatiske forbindelser med 100 land og driver humanitært arbeid på alle kontinenter.

Malteserne var opprinnelig en hospitalsorden (Den suverene militære hospitallerordenen av Sankt Johannes av Jerusalem av Rhodos og av Malta, Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta). Med mer enn 900 år lang historie er den dermed den første katolske orden som er grunnlagt med henblikk på sykepleie. Det var i korstogstiden at den utviklet seg til en ridderorden. Etter at ridderne var fordrevet fra Det hellige Land, slo de seg ned på Rhodos, og derfra forsvarte de vesten mot islam. Maltesernavnet er av yngre dato. I 1530 slo ridderne seg ned på Malta og fortsatte kampen mot islam. Etter reformasjonen ble ordenen delt i to: de katolske malteserne og de protestantiske johannittene.

CNS - Catholic News Service (12. mars 2008)

av Webmaster publisert 12.03.2008, sist endret 12.03.2008 - 12:36