Hans Küng med åpent brev til verdens biskoper, George Weigel svarer

I et åpent brev til verdens biskoper, publisert i The Irish Times, skriver den teologiske dissidenten Hans Küng at Kirken står overfor den største krisen siden reformasjonen.

Küng hevder i brevet at pave Benedikts pontifikat er en serie av tapte muligheter for dialog med blant annet islam og jødedom, og påstår samtidig at paven er ansvarlig for en global hemmeligholdelse av seksuelle misbrukssaker.

Angrepet fra Küng - publisert i anledning pave Benedikt XVIs femårsjubileum - føyer seg inn i rekken av flere svært aggressive anklager fra den sveitsiske teologen.

Sveitseren ble i 1979 fratatt retten til å undervise i katolsk teologi.

Weigel svarer

George Weigel - skribent og forfatter av blant annet biografien om pave Johannes Paul II - omtaler Küngs brev som et grovt angrep på pave Benedikt XVI, og kaller det "en ondsinnet fordømmelse av en gammel venn".

I det åpne svarbrevet skriver Weigel at Küng "egenhendig har skapt en ny global personlighetstype - dissidentteologen som internasjonal mediestjerne".

I følge Weigel er Küngs timing også uheldig:

- Du forfølger på en uforsonlig måte din femtiårige jakt på en liberal protestantisk katolisisme, nøyaktig samtidig mens det liberale protestantiske prosjekt kollapser grunnet sin iboende usammenhengende teologi, skriver amerikaneren Weigel.

Church in worst credibility crisis since Reformation, theologian tells bishops (Irish Times)

An Open Letter to Hans Küng (First Things)

Irish Times, First Things; Andreas Dingstad (21. april 2010)

av Webmaster publisert 23.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59