Tvinger biskoper til å delta ved ulovlig bispeordinasjon

 

Heibei-provinsen. Illustrasjon: Wikimedia Commons

 

 Se også:

Katolske biskoper i den nord-kinesiske provinsen Heibei, rapporteres å bli presset til å delta ved en bispevigsling som ikke er godkjent av Vatikanet.

I følge UcaNews har to Roma-lojale biskoper fra provinsen forsvunnet de siste dagene. En av biskopene - Joseph Li Liangui av Cangzhou - ble sist sett den 12. november da han forlot bispegården ledsaget av representanter fra landets myndigheter. Flere andre biskoper skal nå også oppleve at de blir presset til å delta på bispeordinasjonen av fr. Joseph Guo Jincai, vise-generalsekretær i det regjeringslojale "Catholic Patriotic Association" - som gjør krav på retten til å foreta bispeutnevnelser.

Vatikanet advarer

- Den hellige stol vil vurdere en slik handling som et grovt brudd på religionsfriheten og samvittighetsfriheten, sier Federico Lombardi i en pressemelding i dag. - Den vil også vurdere en slik ordinasjon som ulovlig og til skade for de konstruktive relasjoner som i den senere tid har funnet sted mellom Folkerepublikken Kina og Den hellige stol, sier Vatikanets pressetalsmann.

UcaNews, AsiaNews; Andreas Dingstad (18. november 2010)