Paven møtte 2000 sigøynere

Benedikt XVI ba om økt integrasjon for europeiske sigøynere da han lørdag den 11. juni tok i mot rundt 2000 romfolk i Vatikanet.

I sin tale mintes paven nazistenes forfølgelse av sigøynerne under Den annen verdenskrig, og ba om at sigøynere aldri mer må være ofre for fordommer og undertrykkelse.

Benedikt fremhevet samtidig at sigøyneres situasjon i dag preges av "alvorlige og urovekkende problemer som ofte vises i vanskelige relasjoner med de samfunn hvor de bor."

Europeiske myndigheter må derfor gjøre mer for å hjelpe romfolk til å integreres i storsamfunnet, sa paven.

Men denne relasjonen er også en "two-way street" påpekte Benedikt, som oppfordret sigøynere til selv å bidra til det felles beste, ved å respektere lokale lover og være gode borgere.

Lørdagen markerte samtidig 150-årsjubilet for fødselen til Den salige Zefyrinus Jiménez Malla, kjent som "El Pele" - den første saligkårede sigøyner. "El Pele" ble skutt og drept etter at han forsvarte en prest under den spanske borgerkrigen, og ble saligkåret som martyr den 4. mai 1997.

Hvorvidt pavens ord om integrering og økt tilretteleggelse for sigøynere faller i god jord utenfor Vatikanets murer, gjenstår å se. Italia har vært vitne til flere konfrontasjoner mellom italienere og romfolk de senere år, og det anslås at rundt 150- 200 000 sigøynere oppholder seg i landet - mange i egne leirer i forstedene til byer som Napoli og Roma. Flere hundre av disse leirene har blitt raidet og stengt av lokale myndigheter.

Det var erkebiskop Antonio Maria Vegliò fra Det pavelige råd for den pastorale omsorg for migranter og reisende, som arrangerte lørdagens møte.