Den zambiske kardinal Mazombwe åtti år

Kardinal MazombweLusaka-Vatikanet, 23.9.2011 (KI/KAP) - Kardinal Medardo Joseph Mazombwe, erkebiskop emeritus av Lusaka i Zambia, fyller lørdag den 24. september åtti år og mister dermed retten til å delta i pavevalg. Mazombwe satt på erkebispesetet i den zambiske hovedstaden fra 1996 til han gikk av for aldersgrensen i 2006. Blant hans forgjengere var den eksentriske erkebiskop Emmanuel Milingo (1969-83), som ble fjernet fra stillingen i 1983 på grunn av omstridte demonutdrivelser. Etter ytterligere skandaler rundt et offentlig ekteskap i Moon-sekten og illegale bispevielser ble Milingo til slutt laisert.

Mazombwe ble født den 24. september 1931 i bispedømmet Chipata i den daværende britiske kolonien Nord-Rhodesia som sønn av en kateket. Han studerte blant annet i Malawi (da kolonien Nyasaland), i den demokratiske republikken Kongo (da Belgisk Kongo) og i Zambia. I 1960 ble han presteviet, og bare ti år senere ble han biskop av sitt hjembispedømme Chipata. I de følgende 26 årene var han tre ganger formann for bispekonferansen, og fra 1979 til 1986 var han også president for foreningen av østafrikanske bispekonferanser.

Mazombwe ble kreert til kardinal av pave Benedikt XVI den 20. november 2010, så han fikk være potensiell paveelektor i bare ti måneder. Mazombwe er den første og hittil eneste innfødte zambiske kardinal. Landets første kardinal var Adam Kozlowiecki SJ (1911-2007), erkebiskop emeritus av Lusaka (1959-69), kreert av den salige pave Johannes Paul II i 1998.

Etter Mazombwes åttiårsdag er det nå 113 stemmeberettigete kardinaler, hvorav 57 fra Europa, 21 fra Latin-Amerika og 14 fra Nord-Amerika.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)