Ett år siden "Den sorte søndag i Bagdad"

Mandag 31. oktober er det nøyaktig ett år siden massakren i Bagdad, hvor muslimske terrorister angrep den kaldeiske kirken "Vår Frue av Frelsen" og drepte 58 mennesker, inkludert to prester og tre barn. Angrepet var det verste mot irakiske kristne siden den amerikanskledede invasjonen i 2003.

Maria med kulehull
Fra inngangspartiet til "Vår Frue av Frelsen" etter angrepet.

Søndag ble det feiret minnemesse i Romas Santa Maria della Concezione, skriver CNA. Messen – som ble feiret etter syrisk-katolsk ritus – ble ledet av kardinal Leonardo Sandri, prefekt for kongregasjonen for Østkirkene, sammen med kardinal Ignace Moussa og erkebiskop Mikael Al-Jamil.

Mistet sin to bestevenner. Den irakiske presten Mukhlis Shisha forteller at han mistet sine to beste venner i angrepet.

– Deres martyrdød ble enda mer verdifull siden det skjedde i kirken. Det er vakrere å bli drept inne i kirken enn utenfor, sier fr. Shisha, som minnes at fr. Thair Sa’adallah akkurat hadde startet sin preken da terroristene stormet kirken.

– Når han så at terroristene kom inn hevet han Bibelen høyt og ropte: 'I evangeliets navn, la dem være og ta heller meg. Meg for dem!'.

Her hjemme førte det blodige angrepet til en landsomfattende innsamlingsaksjon, hvor norske katolikker samlet inn 189 000 norske kroner til Vår frue av Frelsen menighet. Mandag kveld minnes menigheten sine døde ved å feire messe i kirken hvor 58 mennesker brutalt ble revet bort.