Markerte festdagen for den hellige Agnes med å velsigne ull til pallier

Pave Benedikt XVI markerte lørdag festdagen for den hellige Agnes med den tradisjonelle velsignelsen av lammene – hvis ull blir brukt til å veve pallium. Pallier er de hvite skulderbåndene med seks innsydde kors, som paven overrekker de nyutnevnte erkebiskoper (metropolitter) som tegn på deres verdighet, og som bæres ved høytidelige liturgiske seremonier.

Den hellige Agnes er en av de mest berømte romerske martyrene - en jomfru som led martyrdøden rundt år 300. Et latinsk ordspill på Agnes' navn assosierer henne med agnus, altså lammet, som også er plettfritt og rent.

Hvert år på Agnes' festdag 21. januar bringes to hvite lam til kirken Sant' Agnese fuori le Mura ved Via Nomentana. Lammene kommer fra trappistmunkene ved klostret Tre Fontane i Roma. Deretter velsignes de og føres tilbake til klosteret hvor de blir klippet. Av ullen vever benediktinersøstrene ved Santa Cecilia-klosteret i Trastevere deretter palliene, som plasseres på alteret i Peterskirken på vigilien for festdagen for apostlene Peter og Paulus den 29. juni.

Under messen på selve festdagen deler paven ut palliene til de nye erkebiskopene som er blitt utnevnt siden 29. juni året før.