Paven til det diplomatiske korps: Beskytt religionsfriheten!

Pave Benedikt XVI hedret den drepte pakistanske minoritetsministeren Shahbaz Bhatti da han mandag den 9. januar holdt sin årlige tale til det diplomatiske korps. Vatikanet har diplomatiske relasjoner til 179 land, med Malaysia som siste tilskudd.

Religionsfrihet har vært en het potet for det pavelige diplomati i 2011. I gårsdagens tale fulgte Benedikt opp med å kalle religionsfriheten "en grunnleggende rettighet" for alle mennesker, og uttrykte samtidig sin bekymring for situasjonen i Nigeria.

Videre fokuserte paven på den internasjonale finanskrisen, en situasjon han omtalte som et "incentiv til å reflektere rundt den menneskelige eksistens og dets etiske dimensjon."  Han presiserte også at den historiske arabiske vår alltid må ha menneskets verdighet som utgangspunkt.

Som en forlengelse av sitt budskap til Verdens Fredsdag fokuserte Benedikt på de unges følelse av håpløshet og fremtidspessimisme – spesielt i Midt-Østen og Nord-Afrika – og fremhevet igjen viktigheten av utdannelse som et middel til fred og utvikling.