Syv nye helligkåringer i oktober 2012

Vatikanet, 18.2.2012 (KI/KAP) – Den katolske kirke får syv nye hellige, bekjentgjorde pave Benedikt XVI lørdag den 18. februar i et offentlig konsistorium tilknyttet det konsistoriet hvor han kreerte 22 nye kardinaler i Peterskirken. Han opplyste at helligkåringene vil skje den 21. oktober 2012.

De syv kommende hellige stammer fra syv ulike land: Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Canada, USA og Filippinene. Det dreiser seg om to prester (fransk og italiensk), to ordenskvinner (amerikansk og spansk), to legkvinner fra Canada og Tyskland og en legmann, en kateket fra Filippinene.

De nye hellige er den franske jesuittmartyren Jakob Berthieu (1838-1896), som ble myrdet på Madagaskar, den italienske presten og ordensgrunnleggeren Johannes Baptist Piamarta (1841-1913), den spanske ordenskvinnen Maria Carmela Sallés y Barangueras (1848-1911), den amerikanske lepramisjonæren Marianne Cope (1838-1918), som var født i Tyskland, den tyske mystikeren Anna Schäffer (1882-1925), den kanadiske indianerjenta Kateri Tekákwitha (1656-80) og den filippinske legkateketen og martyren Peter Calungsod (1654-72).

Jacques Berthieu, prest og jesuitt, ble født i 1838 i Polminhac i Frankrike. Han virket i mer enn tyve år som misjonær på Madagaskar, hvor han ble myrdet i 1896 under en oppstand mot de hvite. Han ble saligkåret av pave Paul VI (1963-78) i 1965 under Andre Vatikankonsil.

Den italienske presten Giovanni Battista Piamarta grunnla kongregasjonen «Den hellige Familie av Nasaret» (Congregatio Sacrae Familiae a Nazareth – FN) og en kongregasjon for kvinner, «Herrens ydmyke tjenerinner» (Umili Serve del Signore). Han ble saligkåret av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) i 1997.

Den spanske ordenskvinnen Maria Carmela Sallés y Barangueras med ordensnavnet Maria av Karmelberget grunnla kongregasjonen «Misjonssøstre av Den uplettede unnfangelse for undervisning» (Religiosas Concepcionistas Misioneras de la Enseñanza – RCM), som viet seg til utdannelse av kvinner. Hun ble saligkåret av pave Johannes Paul II i 1998.

Den amerikanske ordenskvinnen Marianne Cope ble født som Barbara Koob i Heppenheim i Tyskland, men flyttet til USA som toåring. I 35 år pleide hun leprasyke på øya Molokai i øygruppen Hawaii, hvor hun også døde. Hun tilhørte fransiskanernes tredjeorden og var kjent under navnet Moder Marianne av Molokai. Hun ble saligkåret den 14. mai 2005 i den første saligkåringen i pave Benedikt XVIs pontifikat.

Anna Schäffer ble født i Mindelstätten i Bayern. Hun var alvorlig syk i mer enn tyve år og hadde sterke smerter. Denne mystikeren brevvekslet med tallrike personer om åndelige spørsmål. Fra 1910 hadde hun sårmerker som lignet Jesu sår. Hun ble saligkåret av pave Johannes Paul II i 1999.

Kateri Tekákwitha var nordamerikansk indianer fra områdene i dagens USA og Canada og ble kjent som «Mohawkenes lilje». Hun døde tre år etter sin dåp og æres fremfor alt i helligdommen i Kahnawake ved Montreal i Québec i Canada, hvor hun ble gravlagt. Hun ble saligkåret av pave Johannes Paul II i 1980.

Den filippinske kateketen, legmannen og martyren Pedro Calungsod ble født på Cebu. Han ble drept på Guam, en øy i arkipelaget Marianene. Han ble saligkåret av pave Johannes Paul II i år 2000.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) – KI (pe)