En mexicansk fest

Sombrero– Jeg har foretatt mange reiser, men har aldri blitt tatt imot med så stor entusiasme. (Pave Benedikt, León, 25.3.2012)

Det begynner å bli en tradisjon at pavens utenlandsreiser i forkant preges av lave forventninger og nøktern tilbakeholdenhet. Til tross for dette har Benedikt XVI tillagt seg vanen med å overraske og skape stor entusiasme. 

Så også i Mexico, verdens nest største katolske land, hvor paven har vært siden fredag.

Paven har møtt landets president, Felipe Calderon, snakket med åtte ofre for narkokrigen og talt til unge mennesker samlet på torget Plaza de la Paz i León.

«Leve Kristus, Kongen!»

Men besøkets høydepunkt fant sted søndag under utendørsmessen i León, ved foten av den berømte fjelltoppen Cerro del Cubilete. Her står statuen av Kristus Kongen til ære for de mexicanske martyrene – kjent som Cristeros – som døde under opprøret mot marxist-regjeringen i 1926-1929.

Benedikt ble tatt imot av rundt 500 000 entusiastiske troende da han ankom i sin popemobile, og sjarmerte folkemengden med en klassisk sombrero godt plassert på hodet.

I sin preken fokuserte paven på hvordan Kristus Kongen og Maria er et bolverk mot de hverdagsproblemene som mange står overfor. Kristi rike "støtter seg ikke på militær makt som legger andre under seg gjennom makt og vold", sa han. I stedet hviler det på "en høyere makt som overvinner hjerter: Guds kjærlighet som han brakte til verden gjennom sitt offer og med den sannheten han vitnet om."

84 år gamle Benedikt oppfordret i kjent stil katolikker til å "overvinne tretthet knyttet til troen og gjenoppdage gleden ved å være kristne".

Han ba samtidig de troende om å stole på og la seg inspirere av Maria, Guds mor:

I denne tid, hvor så mange familier er atskilte eller tvunget til å emigrere, når så mange lider av fattigdom, korrupsjon, vold i nære relasjoner, narkotrafikk, verdikrisen og økt kriminalitet, så kommer vi til Maria i jakten på trøst, styrke og håp. Hun er den sanne Guds mor, som innbyr oss til å bli værende, med tro og barmhjertighet, under hennes kappe, og på denne måten beseire all ondskap og grunnlegge et mer rettferdig og nestekjærlig samfunn.

Legfolkets formasjon

Søndag kveld feiret han vesper i katedralen i León sammen med de meksikanske biskoper og andre offisielle representanter fra Latin-Amerika. Her ba han blant annet om en styrking av legfolkets formasjon, og presiserte at de aldri må betraktes som "annenklasses borgere". Trosformasjon for legfolk "er kritisk dersom Evangeliet skal bli tilstedeværende og bære frukt i dagens samfunn", hevdet han.

Paven fremhevet her Kirkens rolle som de svakes beskytter, og sa at den ikke kan "atskille lovprisningen av Gud fra tjenesten for andre".

Noen timer tidligere under utendørsmessen i samme by:

– Enkelte unge avviste paven og sa at han har et sint ansikt. Men nå ser de på ham som en bestefar. Jeg ser at de unge er fylt med begeistring og entusiasme, sier en seminarist til AP. Samme nyhetsbyrå har følgende overskrift mandag: "Pave Benedikt seiret i Mexico; neste stopp Cuba."

Alle taler og prekener finnes på Vatikanets nettsted, mens Rome Reports har videohøydepunkter.

Cuba neste

Mandag flyr Benedikt XVI videre til Cuba. Her tas han imot på flyplassen i Santiago de Cuba, øyas nest største by, hvor han i kveld feirer messe i anledning 400-årsjubileet for oppdagelsen av statuen Vår Frue av barmhjertigheten av El Cobre.