Inviterer ikke paven til Serbia

Den serbisk-ortodokse kirke har vedtatt å ikke invitere pave Benedikt XVI til Nis i anledning 1700-årsjubileet for Milano-dekretet

Det berømte toleranseediktet av Milano fra 313 var bestemmelsen hvor keiserne Konstantin den store og Licinius ga borgerne i Det romerske riket retten til fri religionsutøvelse.

Markeringen i den serbiske byen Nis – keiser Konstantins fødested – har ført til spekulasjoner om invitasjoner til både pave Benedikt XVI og Den russisk-ortodokse patriark Kirill.

LES OGSÅ: Serbisk patriark ønsker økumenisk toppmøte i Konstantins fødeby

Det var i sin tid som biskop av Nis at den serbiske-ortodokse patriarken først foreslo en historisk invitasjon til pave Benedikt, noe han også gjentok i april 2010 etter å ha blitt valgt til den serbiske kirkens overhode. Men invitasjonen må imidlertid komme fra en samlet serbisk bispesynode – en synode som nå ser ut til å ha avvist forslaget.

LES OGSÅ: Motsetter seg ikke en serbisk-ortodoks invitasjon til paven

Ifølge det serbiske nyhetsbyrået Tanjug har Vatikanet allerede annonsert at paven ikke kommer til å delta i markeringen. I april sa imidlertid direktøren for Vatikanets pressekontor, Federico Lombardi, at pavens reiseplaner for 2013 ennå ikke er fastlagt. Selv om han ikke avviste muligheten, kalte Lombardi da pavens eventuelle deltagelse som "ren spekulasjon".