Guatemalas «fredskardinal» Quezada (80) død

Ciudad de Guatemala, 5.6.2012 (KI/KAP) – Den guatemalanske kardinalen Rodolfo Quezada Toruño døde mandag den 4. juni 2012, åtti år gammel. Han døde på en klinikk i Guatemala By (Ciudad de Guatemala) av tarmslyng. Quezada var frem til oktober 2010 erkebiskop av Guatemala By og spilte på 1990-tallet en nøkkelrolle i å få slutt på borgerkrigen i Guatemala (1960-96). Den 8. mars i år fylte han åtti år og mistet dermed retten til å delta i pavevalg. Guatemalas president Otto Perez Molina har erklært en tre dager lang landesorg. Den guatemalanske nobelfredsprisvinneren Rigoberta Menchu verdsatte «fredskardinal» Quezadas bidrag for forsoning og kalte hans død «et stort tap for landet».

Rodolfo Quezada Toruño ble født den 8. mars 1932 i Ciudad de Guatemala og ble presteviet i 1956. I april 1972 utnevnte pave Paul VI (1963-78) ham til hjelpebiskop og i 1975 til koadjutor-biskop av Zacapa øst i landet. I 1980 overtok han som biskop av Zacapa og hadde dette embetet i over tyve år. I 2001 utnevnte den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til erkebiskop av hovedstaden Guatemala By med knapt 3,5 millioner katolikker. I 2003 ble han kreert til kardinal.

Fra 1987 til 1993 ledet Quezada den nasjonale forsoningskommisjonen for bilegging av borgerkrigen. Under fredssamtalene reiste Quezada utallige ganger til Mexico for å megle mellom opprørerne i «Den nasjonale revolusjonære enhet» (URNG) og regjeringen. Som primaserkebiskop forlangte han gjentatte ganger oppklaring av menneskerettsforbrytelser som ble begått i borgerkrigsårene, da 200 000 mennesker mistet livet.

I oktober 2010 innvilget pave Benedikt XVI Quezadas avskjedssøknad, 78 år gammel, og utnevnte salesianeren Oscar Julio Vian Morales til hans etterfølger i erkebispedømmet Guatemala. Ved sin død hadde kardinal Quezada vært biskop i over førti år. Etter hans død teller kardinalkollegiet 209 medlemmer, hvorav 122 er under åtti år og kan dermed delta ved et pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)