Libanon ønsker paven velkommen

Pave Benedikt XVI har i skrivende stund akkurat landet i Beirut, Libanon, i det som er hans fjerde besøk til Midtøsten. 

Solidaritet med områdets kristne samt situasjonen i Syria – som mange frykter kan spre seg videre til Libanon – er blant sakene paven ventes å fronte under det tre dager lange besøket.

Om ikke reisens diplomatiske utfordringer var intrikate nok fra før, har de siste døgns voldelige protester mot den anti-islamske filmen The innocence of Muslims satt deler av Midtøsten i brann.

Stemningen i Libanon skal derimot være behersket og rolig (så langt har det ikke forekommet demonstrasjoner mot filmen i Libanon, men det gjenstår å se hva som skjer etter fredagsbønnen), og både sunnier og shiaer har ønsket pavens besøk hjertelig velkommen.

På tross av den pågående borgerkrigen i nabolandet Syria har både arrangørene og Vatikanet insistert på å gjennomføre programmet, etter å ha fått forsikringer om pavens sikkerhet fra libanesisk side.

Dette er landet som pave Johannes Paul II under sitt besøk i 1997 fremhevet som en modell for sameksistens for resten av Midtøsten. Rundt 40 prosent, 1,5 millioner, er kristne av ulike konfesjoner – med maronittene i flertall. Sunnier, shiaer og drusere utgjør de resterende 60% av landets religiøse lappeteppe.

Høydepunktet under det tre dager lange besøket er fredagens signering av en såkalt apostolisk ekshortasjon, dvs. et 90 sider langt dokument som oppsummerer bispesynoden om Midtøsten fra 2010. Dokumentet er et slags veikart for Kirkens virke i området de kommende år, og signeres i St. Paul-basilikaen i Harissa. 85 år gamle Benedikt skal i løpet av de kommende dagene også møte landets president, kristne og muslimske ledere, delta i et eget møte med unge katolikker – samt feire en stor utendørsmesse i Beirut søndag.

Følg begivenhetene live på CTV.

OPPDAT. kl. 15.45: 1 person skal være drept og 25 skadet i den libanesiske byen Tripoli i dag under demonstrasjoner mot filmen "Muslimenes uskyld". Demonstrantene skal også ha ropt slagord mot pavens besøk.